aug 312011
 

Soms MOET en ZAL ik eten waar ik zin in heb. Al kom ik laat thuis en moet ik eerst nog boodschappen doen. Vandaag was zo’n dag, maar ik moest en zou auberginecurry eten. Lang niet gegeten, maar de chinese aubergines in de groentela smeekten om een curry. Zo geschiedde. Nooit in discussie gaan met je eten.

En voor de goede verstaander: ik eet alleen maar chinese aubergines. Zo’n dik Zuid-Europees monster is niet aan mij besteedt. Graag een Chinees exemplaar.Ā  Geen gepruts met zout ook en fijner van smaak. Heil de Chinese aubergine!

Waar dit recept overigens vandaan komt, mag Joost weten. Maar ongetwijfeld uit een Indiaas kookboek. Ik vond het onlangs terug in een doos met recepten en andere aan eten gerelateerde frutsels. Pogingen om kookschriftjes bij te houden. Gedoemd te falen bij mij. Alhoewel ik nu alweer bijna een jaar een kaartenbak heb staan in de keuken. Voor de helft gevuld met kaartjes met recepten. En vol met spatjes lekker eten uiteraard.

Anyhow, de auberginecurry! Het oorspronkelijke recept vraagt trouwens om curryblaadjes. Maar die had ik natuurlijk weer niet paraat. Dus laurierblaadjes als alternatief gebruikt.

Men neme:

  • 2 Chinese aubergines
  • 1 flinke ui
  • 2 tn knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 el geel mosterzaad
  • 1 el komijnzaad
  • 1 groene peper
  • 1 rode peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 300 ml kokosmelk
  • verse koriander

Snij de ui in dunne ringen en roerbak deze in een wok langzaam goudbruin. Voeg de fijngesneden knoflook en gember toe en roerbak dit nog een minuut of 2.
Snij de pepers fijn en maal de specerijen fijn. Voeg ze toe, samen met de tomatenpuree en de laurierblaadjes. Roerbak een paar minuten, totdat de specerijen beginnen te geuren.

Tamarindepasta en de kokosmelk toevoegen en aan de kook brengen. Aubergine in plakjes snijden en toevoegen. Deksel op de wok en laten pruttelen totdat de aubergine gaar is. Een minuut of 10 duurt dat. Deksel er af en de saus wat laten indikken. Wat fijngesneden korianderblaadjes er door roeren en in een schaal of op een bord serveren. Uiteraard met nog wat blaadjes koriander er over uit gestrooid.

(En als je een foodblog hebt, maak je een foto. En als het dan buiten al donker is, maak je er een paar, want met kunstlicht is dat altijd prut. En dan natuurlijk nog even bijsnijden, want anders is het net niks… šŸ™‚ )

 

 

 

  2 Responses to “Auberginecurry”

  1. Lekker, zo’n warme, kruidige curry. Ik heb alleen een weerzin tegen gele mosterdzaadjes, maar bedenk me net dat die ook al heel oud is, die weerzin. Stamt uit de tijd dat ik nog niet veel kookte en er de ballen verstand van had, dus het kan best aan mij hebben gelegen. Bovendien verandert mijn smaak ook aldoor. Misschien toch nog eens proberen. Al blijf ik denken dat bruine mosterdzaadjes altijd lekkerder zullen zijn. Aardser, ronder.

    • Ik ga ze binnenkort eens naast elkaar proberen. Bruin is inderdaad aardser, maar ik vind die gele toch ook wel wat hebben. Overigens zou je ze van te voren ook nog kunnen roosteren, heb ik niet gedaan.

      Ik ben trouwens dol op curries. Stamt nog uit mijn vega-jaren. Ik eet ze de laatste paar jaar stukken minder. Past wel bij dit weer trouwens.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.