sep 052011
 

Vroeger aten we thuis wel eens champignons. Volgens mij was dat in combinatie met rijst. Denk ik. Maar zeker weten doe ik het eigenlijk niet meer. Misschien nog eens navragen. Anyway, die champignons liet ik graag aan mij voorbij gaan. Gelukkig was ik ook niet verplicht ze te eten. Maar ergens in de tijd ben ik ze toch wel gaan eten. Wellicht dat daar een meisje de hand in heeft gehad. Vast wel. Kan me niet voorstellen dat ik ze uit mezelf ben gaan eten destijds. Hoewel ik mij wel vaagjes kan herinneren dat ik mij op het duistere pad der paddenstoelen begaf en met enige regelmatig oesterzwammen at. Helemaal zelluf bedacht. Maar in de loop der jaren ben ik ook champignons gaan waarderen. Gewone witte of kastanjechampignons. Heel zachtjes bakken met een flinke hoeveelheid knoflook in een beetje olie is de simpelste bereiding, maar o zo lekker! En dan het liefst met kleine champignons, die je heel laat tijdens het bereiden. Het nadeel van grote champignons is dat ze snel veel vocht verliezen als je ze in stukken snijdt. En dat is zonde. En kleine champignons blijven lekker sappig.

Eigenlijk eet ik champignons alleen roergebakken bedenk ik me nu. Hoewel een Indiaase Mushroom Bahjee op z’n tijd ook errug lekker is. Maar dat maak ik gek genoeg nooit thuis. Zou ik ook eens moeten doen. De laatste tijd eet ik met enige regelmaat dit variantje op een recept van Ken Hom. Het verschil zit ‘m in minder champignons en mééééer knoflook. Supersnel klaar en lekker kruidig.

Men neme:

  • 250 gr champignons (liefst zo klein mogelijk)
  • 4 tn knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 lenteuitjes
  • 2 tl chilibonensaus (Sichuan Pixian Douban)
  • 1 el shaoxing rijstwijn
  • 2 tl sojasaus dark
  • 1 el bouillon (of water)
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 tl sesamolie

Hak de knoflook en gember fijn. Snij de lentui in kleine ringen. Verhit 2 el olie totdat het rookt in een wok en roerbak de knoflook, gember en lenteui een seconde of 30.

Voeg de champignons toe en roerbak ze ook een seconde of 30, zodat alle champignons bedekt zijn met een laagje olie.

Voeg de overige ingrediënten toe en roerbak dit een minuut of 2-3, totdat de champignons klaar zijn.

Wok van het vuur en roer de sesamolie door de champignons. Direct serveren.

Oftewel, je bent langer bezig met voorbereiden dan het koken zelf 😉

 

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.