nov 192011
 

‘Aanschouw de amateur’ twitterde ik trots, ‘zelluf gemaakt chapatis’. Voor het eerst. Hele volksstammen eten het dagelijks, maar ik had het nog nooit dat ongerezen Indiaas brood gemaakt. Maar voor alles een eerste keer. Het kneden is even een vervelend klusje misschien, maar eigenlijk is het verrassend simpel om te maken. Je moet alleen niet te ongeduldig zijn. Rustig even wachten als het deeg moet rusten.

Traditioneel maak je het met atta, een volkoren tarwemeel uit India. Maar die kon ik natuurlijk weer niet vinden, dus ik gebruikte gewone volkorenmeel als alternatief. De eerste keer tenminste, de tweede keer gebruikte ik een combi van volkorenmeel en bloem (2:1). De tweede keer vond ik de chapatis mooier en ze werden ook beter gaar. Voor de volgende keer hou ik de combi volkorenmeel/bloem aan. Tot ik natuurlijk atta heb gekocht, het ‘echte spul’ šŸ™‚

En aangezien er kip in de koelkast lag, een knoflook-peperkip recept. En het restje po choy moest er ook aan geloven.

Met onderstaande hoeveelheden maak je 4 chapatis. De tweede keer maakte ik de deegballetjes iets kleiner en had ik er 6.

Men neme:

  • 75 gr volkorenmeel
  • 40 gr bloem
  • 90 ml water
  • 1/4 tl zout

Meng het meel met de zout en voeg langzaam het handwarme water toe. Mix het geheel en kneed een minuut of 10 totdat je een soepel deeg hebt.

Bedek het deeg met folie en laat het minstens een half uur rusten.

Verdeel het deeg in 4 porties en maak van elk portie een balletje. Druk het plat, maar zorg wel dat het rond is.

Strooi wat bloem op je werkblad en rol met een deegroller het elastische deeg tot een dunne pannenkoek.

Verhit een koekenpan met dikke bodem of gebruik een braadpan (dat deed ik).

Laat de bodem goed heet worden en zet daarna het vuur wat lager.

Leg de chapati in de pan en wacht totdat er bubbels verschijnen in het deeg. Op dat moment draai je de chapati om. Als het goed is, zal de chapati vervolgens als een ballon opblazen. Druk met een bolle kant van een grote lepel (of met een handdoek) de chapati plat en draai hem nog een keertje om.Telkens 30 seconden tot maximaal een minuut per kant.

Verwijder vervolgens de chapati en bewaar hem onder aluminiumfolie op keukenpapier terwijl je de andere chapatis bakt.

Zoals gezegd, maakte ik ze met knoflook-peperkip en met po choy.

Chapatis met knoflook-peperkip

Men neme:

  • 200 gr kipfilet
  • 2 tl sojasaus light
  • 2 tl shaoxing
  • 1 tl maizena
  • zout
  • 3 tn knoflook
  • verse zwarte peper
  • 3 lenteuitjes
  • 1 tl maizena
  • 1 tl sojasaus ligt
  • 1 tl shaoxing
  • 1 el water

Snij de kipfilet in stukken van zo’n 2 cm, maar niet te dik, en meng het vlees met de sojasaus en de shaoxing. Voeg de maizena met wat zout toe en meng het geheel goed. Laat een kwartiertje rusten.

Snij de knoflook fijn. En snij 2 lenteuitjes in fijne ringetjes. Snij de derde lenteui in grotere schuine stukken.

Verhit een wok en als deze rookt, voeg 2 el olie toe. Als de olie rookt, voeg je de kip toe. Roerbak de kip een minuut of vier, totdat deze gaar is (controleer een groter stuk). Doe de kip op een bord en maak de wok schoon.

Verhit de wok en voeg een el olie toe. Voeg vervolgens de knoflook en de lenteui toe. Roerbak dit een 30 seconden. Voeg vervolgens de kip weer toe.

Meng de ingrediƫnten voor de saus en voeg het mengsel toe aan de wok. Goed omroeren en van het vuur. Maal de zwarte peper fijn boven de kip en serveer met de chapatis. Garneer met de lenteui.

 

Chapatis met po choy

Men neme:

  • 4 struikjes po choy (of vier handjes (wilde) spinazie)
  • 2 tn knoflook
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 rode peper
  • 1 tl sojasaus light

Snij de knoflook en de peper fijn.

Was de po choy en droog het even in de slacentrifuge.

Verhit een el olie in de wok en roerbak de knoflook en de peper in de hete olie. Roerbak de komijn even mee totdat deze flink geurt.

Voeg vervolgens de po choy toe en roerbak totdat de bladeren geslonken zijn.

Voeg een tl sojasaus toe en roer het nog even goed om. Serveer met de chapatis.

 

 

  2 Responses to “Chapatis”

  1. Die zien er goed uit! Ik maak vaak tortilla’s. En natuurlijk naanbrood. Ik heb iets met deeg/ brood/ meel. Heerlijk dat kenden en zien dat het ‘leeft’.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.