okt 252015
 

Lang heb ik niet geweten wat het is. Op de één of andere manier kreeg ik associaties met skihut-taferelen. En eigenlijk weet ik nog steeds niet of dat terecht is… Het heet ook wel tarte flambée, waarbij ik dan weer denk aan een geflambeerd taartje. In ieder geval heb ik het vandaag voor het eerst gegeten. En gemaakt. Dus ik heb geen enkel vergelijkingsmateriaal. Geen idee hoe het hoort te smaken, maar daar kan ik met een eenvoudig recept en slechts enkele ingrediënten nooit veel naast zitten.

Blijkbaar is het in de Elzas ontstaan toen bakkers met een dun lapje deeg hun oven testen. Het is als een pizza, maar dan zonder tomatensaus. Volgens mij kan je er alles op mikken, zoals dat bij een pizza ook gebeurt. Maar zoals een shoarma-pizza weinig traditioneel is, zal een flammkuchen met gyros dan ook niet zijn. Dus dat maken we dan ook niet. Uiteindelijk wil ik toch het idee hebben dat ik iets maak van ver weg.

Flammkuchen

Flammkuchen

Ik maakte twee varianten. De eerste schijnt het meest traditioneel te zijn: crème fraîche, ui en spekreepjes. De tweede wilde ik maken omdat ik toch het gevoel had dat een blanke pizza ook kaas nodig had… ik bedekte het deeg met crème fraîche, ui en geraspte gruyère.

Overigens kwam ik ook recepten tegen met crème fraîche en zure room. Wellicht is dat om de topping wat minder vet te laten zijn, geen idee.

Voor het deeg:

 • 200 gram bloem
 • 4 gram gist
 • 1 el olijfolie
 • 2 dl water
 • 3 gr zout

Meng het geheel (zout en gist niet op elkaar strooien) en kneed het voor een minuut of zes tot je een elastische bal hebt. Laat het deeg vervolgens een uur rusten op een warme plek onder een vochtige doek.

Vervolgens kun je er een aantal kleine flammkuchen van maken of één grote. Ik koos voor twee verschillende.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Bedek het deeg vervolgens met onderstaande ingrediënten. Smeer de crème fraîche uit en leg de andere ingrediënten er losjes op.

Flammkuchen 1:

 • 1 el crème fraîche
 • 1/2 kleine ui in dunne ringen gesneden
 • 50 gr spekreepjes

Flammkuchen 2:

 • 1 el crème fraîche
 • de andere 1/2 kleine ui, in dunne ringen gesneden
 • 40 gr geraspte gruyere

Doe de flammkuchen 12 minuten in een voorverwarmde oven van 240 graden. Mijn oude gasoven heeft die 12 minuten echt wel nodig om het deeg gaar te krijgen. Dus afhankelijk van je oven, hou de tijd even in de gaten. Je wilt niet dat je flammkuchen kurkdroog wordt, uiteraard wel een stevige bodem.

Ik vond de eerste variant lekkerder door de spekjes. Heeft dan ook geen kaas nodig.

Zowel bij pizza als nu bij de flammkuchen heb ik niet het idee een volwaardige maaltijd binnen te krijgen. Wellicht ook meer iets als snack op een koude winterdag.

In ieder geval is het iets om vaker te maken 🙂

Overigens zijn de flammkuchen op de foto wat bleekjes, dat ligt deels aan mijn oude gasoven. De onderzijde was in ieder geval helemaal goed. Door ze langer te bakken zouden ze te droog worden. De linker was bovendien iets te dik, de rechter precies goed.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)