jan 232016
 

Italië staat bekend als pasta land maar vooral in de berggebieden van Noord-Italië werd vroeger veel vaker een torta dan een pasta maaltijd gegeten. De vele tarwe die nodig is voor pasta groeit niet zo goed in de bergen, vandaar.

Er zijn inmiddels ongelooflijk veel verschillende soorten hartige cakes, taarten en quiches in Italië. En ze werden ook steeds complexer. Zo bestaat bijvoorbeeld de torta pasqualina uit de stad Ligurian uit maar liefst 33 laagjes deeg en vulling.

Dit recept is wat simpeler. Twee hartige deeglagen en daartussenin één hartige laag vulling.

reutelnl-torta-mozzarella-ham-yoghurt

Door het gebruik van buffelmozzarella, Parmezaanse kaas en Italiaanse ham is deze torta een mix van ingrediënten uit verschillende Italiaanse regio’s.

Nog niet opeten

  • 300 gram bloem, type 00
  • 125 gram buffelmozzarella
  • 125 ml dikke yoghurt (niet zoet) op kamertemperatuur
  • 100 ml melk op kamertemperatuur
  • 100 gram gekookte Italiaanse ham
  • 60 gram vers geraspte Parmigiano Reggiano (Parmezaanse) kaas
  • 3 eieren
  • bakpoeder
  • snufje zout

De Parmigiano Reggiano kaas gaat in het deeg, zoals vaker in een Italiaanse torta.

Aan het werk (15 + 25 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 180 °C graden.

Bedek de bodem van een 22 cm bakblik met bakpapier. Beboter en bebloem de zijkant van het blik. Overtollig bloem weer verwijderen.

Snij de mozzarella in stukken. Snij de ham in grove stukken.

Splits de eieren. Mix de eiwitten op de hoogste stand stijf.

Doe de yoghurt en melk in een kom en meng het goed door elkaar. Meng er één voor één de eidooiers door heen.

Zeef de bloem en meng er de bakpoeder en het zout goed doorheen. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng met de vingertoppen.

Dit droge mengsel in delen bij het yoghurt mengsel voegen. Elke keer goed mengen. Het moet een wat stroperige massa zijn. Is het te droog, dan nog iets melk toevoegen. Niet te nat maken want te veel vocht verlengt de oventijd.

Meng de eiwitten met een spatel rustig door het mengsel zodat alle gevangen lucht behouden blijft.

Doe iets meer dan de helft van het deegmengsel in het bakblik. De bovenkant glad maken met de bolle kant van een vochtige lepel. Tot aan de randen van het bakblik duwen.

Leg eerst de ham en dan de mozzarella op het deegmengsel in het bakblik. Laat aan de rand van het bakblik een halve centimeter vrij zodat de zijkant van het deeg zometeen mooi aansluit.

Doe de rest van het deegmengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een vochtige lepel.

In de oven bakken voor ongeveer 30 tot 35 minuten. De bovenkant moet dan een mooie goudbruine kleur hebben.

Resultaat

Warm gegeten het lekkerst. Even een paar minuten laten afkoelen buiten de oven om de grootste hitte kwijt te raken.

Een heerlijk lunch of brunch gerecht voor 4 personen.

Variaties

De middenlaag met vlees en kaas kan je gemakkelijk uitbreiden met andere lekkere dingen zoals stukken geroosterde paprika en zacht gebakken ui, en andere kaassoorten. Als je te veel kruiden toevoegt verdwijnt de subtiele smaak van de mozzarella.

Een iets andere textuur krijg je als je bij het maken van het deeg een paar eetlepels olijfolie of zonnebloemolie toevoegt.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.