jan 032016
 

Geïnspireerd op het recept van Fuchsia Dunlop uit Sichuan Cookery (suan la rou si tang), maar ietwat verhollandst of verreutelt, dat kan natuurlijk ook. Van oorsprong wordt deze, wat dikkere, soep in het midden van een Chinese maaltijd gegeten. In tegenstelling tot de waterige soepjes die vaak aan het eind van een maaltijd worden genuttigd, daar waar wij in Europa een soep veelal vooraf aan de maaltijd eten. Ik maak er een gezonde en hartige versie van, met veel groente. En geen rode pepers of gefermenteerde chilibonenpasta, maar vers gemalen zwarte peper. Wel weer veel daarvan dan.

Je kunt de soep maken met restjes, of je kunt de restjes bewust overhouden om er deze heerlijke soep van te maken. Qua groente heb je mogelijkheden genoeg in ieder geval. De soep is heel snel klaar, in 20-50 minuten, afhankelijk of je gedroogde paddenstoelen gebruikt, maar het luistert wel nauw wil je je groente beetgaar hebben. Laat je de soep langer opstaan, dan worden de groeten slap. Het is natuurlijk waar je maar van houdt. Zorg in ieder geval dat je alle groenten van te voren klaar hebt staan.

Sour-and-hot-soup

Sour-and-hot-soup

  • 6-8 gedroogde shiitake
  • 2 cm verse gember, in flinterdunne plakjes gesneden
  • 150 gr gerookte spekreepjes
  • 3 lenteui, in de lengte
  • 200 gr kleine spruitjes
  • 125 gr haricots verts, gehalveerd
  • 4 bladen van een chinese kool, in grove, hapklare stukken
  • 1 halve winterwortel, in dunne plakken
  • 1/3 bloemkool, in kleine roosjes
  • 250 gr broccoli, in kleine roosjes
  • 2 liter groente/kippenbouillon
  • 1 el shaoxing
  • 2 tl light sojasaus
  • 2 tl dark sojasaus
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 el aardappelzetmeel
  • 6 el Chinkiang (Chinese zwarte azijn)

Giet kokend water over de paddenstoelen en laat ze minstens 30 minuten staan. Zorg dat ze echt helemaal onder water staan door bijvoorbeeld een bord of kom bovenop de paddenstoelen te zetten. Voor extra smaak kun je nog een klein scheutje shaoxing toevoegen. Snij de paddenstoelen als ze klaar zijn in reepjes.

Zet alle groenten klaar.

Bak de spekreepjes met de verse gember. Na een paar minuten voeg je de paddenstoelen toe en vervolgens de bouillon. Breng het geheel aan de kook.

Voeg de spruitjes toe en de haricots verts en de winterwortel. Voeg na een minuut of 2 de bloemkool, broccoli en de chinese kool toe. Laat nog 3 minuten zachtjes koken totdat alles beetgaar is.

Voeg de shaoxing en de sojasausen toe. Voeg nu zoveel vers gemalen zwarte peper toe dat de soep pittig is zonder de overige smaken te overheersen. Wees niet te zuinig met de peper!

Meng de aardappelzetmeel met wat koud water en voeg het beetje bij beetje toe aan de soep. Geef het telkens even de tijd om te binden. Laat het niet meer koken in ieder geval.

Zet het vuur uit en voeg de Chinkiang toe. Proef ondertussen zodat de soep naar smaak is.

Strooi de lenteui onderin in elke soepkom en besprenkel het met wat sesamolie.

Giet de soep in de kommen en geniet!

 

In plaats van gedroogde paddenstoelen kun je ook verse shiitake nemen. Kijk dan of je kleine shiitake kan krijgen.

Mocht je soep over houden, warm het de volgende dag weer op, maar breng het niet opnieuw aan de kook. Het aardappelzetmeel ontbindt dan weer en je krijgt een waterig soepje.

De soep is eenvoudig vegetarisch te maken door de spekreepjes weg te laten. Voeg dan eventueel nog wat zout toe voor de smaak.

  One Response to “Sour-and-hot-soup”

  1. Ziet er lekker uit!

    En ook nog een nieuw werkwoord geleerd: verreutelen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.