jul 012017
 

Het Indiase ‘balti’ of bāltī gosht wil zeggen dat het in een bepaald type pan is bereid. Het zegt verder niets over de ingrediënten. Normaal gesproken hebben curry’s tijd nodig om op smaak te komen. Een balti echter niet, het is een snelle curry, waarbij meestal olie wordt gebruikt en geen ghee. Balti wordt doorgaans gegeten in de regio van Pakistan en het noordwesten van India.

Over de herkomst van het woord balti verschillen de geleerden. Het woord komt voor in de talen Urdu, Hindi en het Bengaals. De één zegt dat het woord afkomstig is van het Portugese balde, dat emmer betekent. Een ander zegt dat het woord afkomstig is uit de regio Baltistan, noordelijk Pakistan, waar gebruik wordt gemaakt van een gietijzeren wok. Evenals de traditionele Chinese wok, heeft de wok in Baltistan een ronde bodem. Het eten in Baltistan schijnt daarentegen dan weer niet op balti gosht te lijken.

Terwijl de Chinese wok van plaatstaal is gemaakt, wordt een balti gemaakt in een gietijzeren wok, al ben ik er nog niet achter of deze vergelijkbaar is met de Indonesische wadjan, die eveneens twee handvatten heeft. Het idee van een balti is in ieder geval dat het snel op hoog vuur wordt bereid.

Hoewel het in restaurants vaak geserveerd wordt in dunne en glimmende woks van staal, bereid je een balti dus in een gietijzeren wok. Die glimmerds hebben nooit een fornuis van dichtbij gezien en zijn er enkel voor de presentatie.

Ik zou zeggen gebruik een wadjan, maar kies de pan die je goeddunkt. Bereid het eten echter wel snel, want een balti suddert niet!

Zoet-zure balti kip

Zoet-zure balti kip

  • 3 el tomatenpuree
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 1/2 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tn geperste knoflook
  • zout
  • 2 el mangochutney
  • 4 el arachideolie
  • 7 ons kipfilet of kippendijen
  • 1,5 dl (warm) water
  • 2 groene pepers
  • handje koriander, fijngesneden
  • 2 el crème fraîche

Meng de tomatenpuree met de yoghurt, garam masala, chilipoeder, knoflook en chutney. Voeg eventueel nog wat zout toe. Verhit de olie in de pan en voeg het mengsel toe. Breng het aan de kook en laat het twee minuten zachtjes koken.

Snij de kip in hapklare stukken. Snij eventueel overtollig vet van de kippendijen weg.

Voeg de kip toe. Meng het goed door elkaar en voeg wat water toe om de saus te verdunnen. Laat het geheel een minuut of vijf zachtjes koken.

Snij intussen de groene pepers fijn, evenals de koriander.

Voeg de pepers, koriander en de crème fraîche toe en laat de saus nog een paar minuutjes pruttelen totdat de kip gaar is.

Serveer het met rijst, naan of roti.

  One Response to “Zoet-zure Balti-kip”

  1. Er staat nu een balti op mijn to do lijstje/menulijstje voor de komende maand, dank voor de inspiratie!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.