aug 052017
 

Fusillata casareccia en gebakken halloumi, dat gaat prima samen. Fusillata casareccia is een gedraaid pastavelletje. Gedraaid tot twee open en tegen elkaar liggende buisjes zodat de uiteinden lijken op een S vorm. Perfect om een lichte tomatensaus vast te houden.

Halloumi is een Cypriotisch kaasje. De oudste schriftelijk referentie is al van 1554. Halloumi wordt dan vermeld als ‘calumi’ in een codex over de geschiedenis van Cyprus die nu wordt bewaard in Venetië. Halloumi is een kaas die niet smelt bij verhitting, hoe apart is dat?

Halloumi wordt traditioneel gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk afkomstig van een vijftal lokale schapen- en geitenrassen. Maar nu het steeds beter verkrijgbaar is in de winkels vind je koeienmelk terug in dit kaasje. Door die toevoeging kan er meer kaas worden gemaakt: de commercie is aan de winnende hand. Halloumi moet wel altijd minder dan 50% koeienmelk bevatten. Die koeienmelk is afkomstig van koeien die vanaf het begin van de twintigste eeuw geleidelijk aan in Cyprus werden geïntroduceerd, weinig klassiek dus.

Tijdens de productie wordt de wrongel een tijdje op hoge temperatuur gekookt, waarna verse of gedroogde Cypriotische muntblaadjes (Mentha viridis) en zout worden toegevoegd. Daarna wordt de platte wrongel gevouwen. Dat zie je terug in je brokje halloumi: er zit een spleet in waardoor de halloumi makkelijk in stukken uiteen valt.

Het resultaat van dit alles is een stevig elastisch kaasje, dat in plakjes gegrild of gebakken aan de buitenkant een heerlijk en krokant bruin korstje krijgt dat extra smaak oplevert. Makkelijk voor gebruik in een snelle maaltijd met mede daardoor veel smaken.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram fusillata casareccia pasta
  • 500 gram broccoli
  • 4 varkensbraadworsten
  • 200 gram halloumi kaas
  • 400 gram passata
  • 10 cherry tomaatjes
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • verse basilicumblaadjes

Geen zout want dat zit al in de halloumi kaas en de worsten.

Aan het werk (35 minuten)

Eerst voorbereiden.

Nodig zijn een kookpan en 3 koekenpannen.

Verwijder de velletjes van de worsten en scheur de worsten in kleine stukjes. Snij de halloumi in blokjes of reepjes. Pel de knoflookteen. Snij de tomaatjes in stukken en verwijder de zaadjes zoveel mogelijk.

En dan nu alles tegelijkertijd.

Kook de pasta al dente volgens voorschrift.

Kook de broccoli beetgaar in 5 minuten.

Bak de worststukjes gaar volgens voorschrift. De knoflook er boven uitpersen en even laten meebakken. De passata en de tomatenstukjes toevoegen en warm laten worden. Dan de gedroogde oregano en wat vers geraspte peper toevoegen.

Bak de halloumi in een minimale hoeveelheid olijfolie tot er bruine kostjes rondom zijn verschenen.

Verdeel de broccoli over de borden.

Laat de pasta uitlekken en meng het door het passata/vlees mengsel. Verdeel dit over de broccoli.

Verdeel dan de halloumi eroverheen. Garneren met een paar basilicumblaadjes.

Resultaat

Snelle maaltijd met veel smaken. Eten met geluid door de kaas.

Het effect van die muntblaadjes is in de commerciële winkelversie van halloumi is bijna te verwaarlozen, zo weinig zit er van in.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.