apr 152018
 

De komkommer. Vooral bekend als frisse toevoeging aan een salade of een boterham met kaas. Lekker in het zuur ook. En natuurlijk onmisbaar in de tatziki. In de Aziatische keuken wordt de komkommer ook gerust warm geserveerd, iets waar menig gast hier tafel in eerste instantie licht huiverig van opkeek. Superlekker is de sweet, sour and spicy squid met komkommer, maar daar is de komkommer nog subtiel. En zoals je een courgette kunt vullen, kun je dat ook met komkommer. Een Chinees recept.

Komkommers komen oorspronkelijk uit Zuid Azië, maar worden tegenwoordig over de hele wereld gekweekt in tal van variëteiten. Zoveel dat ik het overzicht een beetje kwijt ben geraakt tijdens het bestuderen. Er zijn zogenaamde snijkomkommers, komkommers voor zuur (zoals augurken) en pitloze (‘burpless’) komkommers. Komkommers zijn meestal groen, soms geel of oranje als ze rijp zijn. Sommige hebben een gladde huid, anderen zijn ruwer en onregelmatiger. De komkommers die ik doorgaans in de winkel zie liggen, zijn ook vaak verschillend van uiterlijk en kleur (van lichtgroen tot donkergroen), kortom duidelijk verschillende variëteiten, maar steevast aangeduid met ‘komkommer’. En dat is soms best lastig, want de ene komkommer is de ander niet. Vooral komkommers met grote zaadlijsten zijn heel waterig en als je de zaadlijsten wegsnijdt, dan blijft er soms weinig komkommer over. Met name dan zijn komkommers geschikt om ze te vullen en te bakken.

Gevulde en gebakken komkommer

Gevulde en gebakken komkommer (met spruitjes en gebakken aardappelen)

Neem:

  • 2 komkommers
  • 2 el maizena
  • 3 el pindaolie
  • 250 gr gemengd gehakt
  • 1 eiwit
  • 1 fijngesneden lenteui
  • 1 el geraspte of fijngesneden verse gember
  • 2 tl shaoxing rijstwijn
  • 2 tl sojasaus light
  • 2 tl suiker
  • 1 tl sesamolie

Voor de saus:

  • 300 ml bouillon (kip of groente)
  • 2 el shaoxing
  • 1 el sojasaus light
  • 1 el oestersaus
  • 2 tl suiker
  • 2 tl maizena met 4 tl water

Snij de komkommers in stukken van 2 – 2,5 cm. Hol de stukken uit, maar laat minstens 5 mm over aan de rand voor de stevigheid. Besprenkel de binnenzijdes van de komkommerstukken met maizena.

Meng alle overige ingrediënten met elkaar. Zout toevoegen is eigenlijk niet nodig, vanwege de sojasaus. Wellicht een beetje zwarte peper nog, afhankelijk van de smaak. Vul de komkommerdelen nu met de vulling.

Meng alle ingrediënten voor de saus met elkaar (behalve de maizena), zet het op het vuur en laat het zachtjes pruttelen.

Bak vervolgens in delen de gevulde komkommers totdat ze bruin zijn. Breng ze dan over naar de saus en bak de overige delen. Als alle komkommerstukken gebakken zijn, laat ze dan in de saus in 7 tot 10 minuten gaar worden.

Haal dan de komkommer uit de saus en zet het vuur hoog om de saus in te dikken. Voeg het maizena/watermengsel toe en goed het goed door tot de gewenste dikte. Schenk de saus over de komkommerstukken. Besprenkel eventueel nog met wat sesamolie en verse koriander. Lekker met rijst (of met aardappels en winterse spruitjes).

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.