jun 302018
 

Of ik in plaats van een cake, twee-kleuren koekjes wilde maken. Makkelijker meenemen. Zo gevraagd zo gedaan.

Twee-kleuren koekjes met een spiraal vorm heten in goed Nederlands ook wel swirls. En om die spiraal goed te houden in de oven moet het deeg stevig zijn en niet te veel uitlopen. Entree Harde Wener, oftewel zanddeeg, met naar verhouding veel bloem en weinig suiker.

De twee kleuren zijn meestal donkerbruin en lichtbruin. Het donkerbruine deeg wordt dan vaak met cacao gemaakt en vervolgens worden de koekjes – helemaal fout – chocoladekoekjes genoemd.

Hier komt het kleurverschil voornamelijk door het gebruik van witte en bruine basterdsuiker.

Nog niet opeten (voor ± 30 koekjes)

  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram patentbloem
  • 1 middelgroot ei
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • snufje zout

Aan het werk

Deeg maken

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen zodat het zacht is.

Meng in een kom de witte basterdsuiker, 150 gram van de patentbloem en het kleine beetje zout door elkaar.

Meng in een andere kom de bruine basterdsuiker en de rest van de patentbloem door elkaar. Het donkere vanillemerg en de donkere ahornsiroop toevoegen aan de kom met bruine basterdsuiker.

Kluts een ei los en verdeel dat over de twee kommen. Doe vervolgens in elke kom 100 gram boter.

Tijd om de handen te gebruiken. Kneed per kom alles goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Druk de deegballen plat en leg ze elk verpakt in plastic folie een half uur in de koelkast.

Koekjes maken

Bebloem een werkblad en rol het donker gekleurde deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 15 centimeter. Doe hetzelfde voor het licht gekleurde deeg.

Leg het licht gekleurde deeg bovenop het donker gekleurde deeg. Rol het deeg nu strak op tot een rol die overal even dik is (ongeveer 3 centimeter in diameter). De minder nette uiteinden eraf snijden. Verpakt in plastic folie in de koelkast leggen tot de oven bijna op temperatuur is.

Verwarm de elektrische oven voor op 170°C. Leg bakpapier op een bakplaat.

Snij de deegrol in 1 centimeter dikke plakken. Leg de plakken deeg op de bakplaat. De koekjes lopen iets uit tot ze een diameter hebben tussen de 5 en 6 centimeter.

Bakken in de oven voor ongeveer 20 minuten. Meteen uit de oven zijn de koekjes nog zacht, maar al binnen een paar minuten worden ze hard en kan je ze van de bakplaat afhalen zodat ze kunnen afkoelen op een rooster.

De bakplaat met bakpapier herbruiken voor de tweede set van koekjes.

Resultaat

Lekkere en leuk uitziende koekjes.

 

  2 Responses to “Twee-kleuren swirl koekjes van zanddeeg”

  1. Ze zijn prachtig!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.