sep 082018
 

Als je een rare snijboon wordt genoemd dan ben je een zonderling, een wonderlijk persoon die afwijkt van wat men de norm vindt.

Wij aten vroeger uit de moestuin van mijn grootouders veel rare snijbonen. Stoksnijbonen, want de planten vonden de weg omhoog via rijen van (bamboe)stokken. Koop je de groente in de winkel dan zijn ze mooi groen en vrij recht. Uit de moestuin van mijn grootouders werden ook de kromme, gebogen en gedraaide snijbonen gegeten. En terecht. Wij vonden en vinden rare snijbonen heel normaal.

Bovendien verdwijnt het verschil tussen kromme en rechte snijbonen als ze in plakjes worden gesneden met een molen, de snijbonenmolen. Niet vaatwasmachinebestendig zoals nu verkrijgbaar, maar toen een massief en zwaar geheel dat aan de keukentafel vast moest worden geklemd. En zo werden kinderen aan het werk gezet. Geen kinderarbeid want het was leuk om te doen – spelen met gevaarlijke snijvlakken – maar toch kinderen aan de arbeid.

Anders dan vroeger echter komen snijbonen van de supermarkt nu vooral uit een aantal Noord-Afrikaanse landen. En ze zijn recht, de kromme worden eruit gehaald. Maar dat snijbonenmolen gebeuren, dat kan je nog steeds zelf doen.

Op de markt kun je soms nog wel rare snijbonen vinden, uit een lokale kwekerij. Voor in een maaltijd met rijst, chilivlokken en pijnboompitten.

Bezit je geen snijbonenmolen dan kun je de snijbonen met een scherp mes in stukken snijden.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 400 gram snijbonen
  • 300 gram kippendijen
  • 300 gram kant-en-klare mix van wilde en witte rijst
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • gemalen chilivlokken (naar smaak)
  • gedroogde oregano
  • boter

Aan het werk

Snij de snijbonen in kleine stukken.

Snij de kippendijen in stukjes.

Kook de mix van wilde en witte rijst klaar volgens voorschrift.

Kook de snijbonen in ongeveer 10 minuten gaar.

Verhit een ruime hoeveelheid boter in een koekenpan. Bak daarin de stukjes kip langzaam gaar op matig vuur in ongeveer 10 minuten.

In een droge koekenpan de pijnboompitten op matig vuur lichtbruin laten worden.

Verdeel de rijst in ringen op de borden. Leg de snijbonen in midden van de borden.

Strooi de oregano en chilivlokken over de snijbonen.

Haal de stukjes kip uit de pan en leg deze op de snijbonen.

De pijnboompitten eroverheen strooien.

Direct serveren.

Variatie

De stukjes kip eerst marineren in bijvoorbeeld teriyaki saus of oestersaus.

  One Response to “Rare snijbonen-maaltijd met rijst en chilivlokken”

  1. Heel herkenbaar! Ook ik mocht vroeger met het molentje de snijbonen snijden! Ik eet ze nog steeds graag, maar dan de luie variant: stukjes. Gewoon gekookt en bij een traditionele Hollandse maaltijd met een gehaktbal of sucadelapje, maar ook lekker door een tomatenstoof met pasta. In soep, in salade, you name it! Dit recept lijkt me ook weer lekker en geeft weer inspiratie. Bedankt en groet, Nicolet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.