dec 162018
 

Dan dan noodles is van oorsprong een gerecht uit de Chinese provincie Sichuan en wordt vooral als streetfood gegeten. Tegenwoordig is dan dan noodles over de hele wereld verkrijgbaar. Het is namelijk snel en makkelijk te maken en als hartig gerecht niet meer weg te denken uit het nachtleven. Dat stadium ben ik echter ruimschoots gepasseerd, dus het wordt hier vooral gegeten als snelle maaltijd. Er bestaan verschillende varianten, maar de grote gemene deler is dat het vooral hartig en spicy moet zijn. Sesampasta is optioneel, maar bij gebrek aan is pindakaas een redelijk alternatief. Gebruik wel de Aziatische variant van de sesampasta en niet de tahini uit de keuken van het Midden-Oosten. In tegenstelling tot de Aziatische sesampasta zijn de sesamzaadjes voor de tahini niet eerst geroosterd, wat een heel andere smaak geeft. Als alternatief voor Aziatische sesampasta is pindakaas echt beter. Traditioneel wordt dan dan noodles gemaakt met varkensgehakt, maar zelf geef ik de voorkeur aan rundergehakt. Vaak wordt het gegeten met Yacai, ingemaakte mosterdkool uit Sichuan, maar hou er dan rekening mee dat dit behoorlijk zout is en gebruik dan wat minder sojasaus. Zelf laat ik het achterwege, afgezien van het feit dat het lastig te verkrijgen is.

Dan Dan Noodles

Dan Dan Noodles

Voor twee personen.

  • 200 gr rundergehakt
  • 3 el olie
  • 4 tn knoflook, fijngehakt
  • 4 cm gember, fijngehakt of geraspt
  • 2 lenteui, in kleine ringen
  • 2 el sesampasta
  • 2 el sojasaus light
  • 2 el chiliolie
  • 2 dl bouillon
  • 1 el geroosterd en gemalen sichuanpepers
  • 120-160 gr gedroogde eiernoodles

Verhit de olie en rul het gehakt. Bak het net zolang totdat het gehakt een knapperig korstje krijgt. Haal het gehakt daarna uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken. Laat een ruime eetlepel olie in de pan.

Bak de knoflook, gember en lenteui een minuutje. Voeg daarna de sesampasta, sojasaus, chiliolie en bouillon toe en laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen.

Kook intussen de noodles gaar.

Laat de noodles uitlekken en verdeel deze over twee diepe kommen. Giet de saus over de noodles en leg er een flinke schep gehakt op. Strooi nog een theelepel gemalen sichuanpeper over het vlees en serveer het met stokjes.

Heb je toevallig wat spinazie liggen, neem dan een handje en roer dat door de noodles. Het zorgt voor een lekkere extra bite.

  2 Responses to “Dan Dan noodles”

  1. Ik zit nog achter mijn kom havermoutpap op dit moment, maar het water loopt me al in de mond bij het lezen van dit recept! Dat van die sesampasta wist ik niet, maar ik ga deze week meteen naar de toko. De variant van de Turkse supermarkt heb ik al jaren standaard in huis, maar de Chinese versie dus niet. Dank voor de inspiratie, vrijdag staat dit op het menu! Groet Nicolet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.