mrt 022019
 

Pasta. Daar kan ik altijd mee aankomen. En als je het veel eet, ga je vanzelf veel variëren.

Dit keer geen bord vol met spaghetti van Penny, spaghetti nesten of spaghetti in een quiche, maar losse spaghetti in zelfgemaakt brood.

Spaghetti is overigens een bekend begrip in de astrofysica. Niemand weet hoe we ons in een zwaartekrachtsveld van een zwart gat gedragen, maar de gangbare theorie is dat we tijdens de reis naar een zwart gat spaghettificeren. Spaghettificatie is het uitrekken van objecten in de lengterichting en indrukken in de andere richtingen. Zouden wij in een zwart gat vallen, dan gaan ook wij op slierten spaghetti lijken.

NRC schreef enige jaren geleden “Zwart gat rekt astronaut uit tot een spaghettisliert”. Dat was wat teveel verbeelding, want de laatste keer dat ik keek waren mensen niet van deeg gemaakt. Meestal is NRC wat serieuzer en vooral preciezer.

Spaghettificatie wordt ook wel het noedel-effect genoemd. Beide termen passen daarmee op een eetblog.

Iets om over na te denken terwijl je spaghetti eet.

reutelnl-braided-spaghetti-bread-openHet nog opengeklapte gerezen deeg net voor het de oven in gaat, en …

Een eigen variant van een bekende spaghetti inpakactie. Spaghettibrood. Spaghetti verborgen in deeg.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

Voor het brood

  • 200 gram volkoren tarwemeel
  • 225 gram patentbloem
  • 125 milliliter warm water
  • 125 milliliter melk
  • 7 gram active-dry gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 ei
  • snufje zout

Voor de gevulde spaghetti

  • 180 gram durum spaghetti
  • 150 milliliter passata tomatensaus
  • 200 gram braadworst (optioneel)
  • 200 gram mozzarella
  • 50 gram rijpe cheddar, vers geraspt
  • 10 basilicumblaadjes
  • 1 knoflookteentje
  • 1 theelepel piment
  • klontje ongezouten roomboter

Aan het werk

Brooddeeg maken

Hier kan je natuurlijk een shortcut nemen: kant en klaar deeg van de supermarkt. Maar zelf deeg maken is veel leuker.

Verwarm de melk en het water tot het handwarm is, zo’n 35°C. Giet het over in een kom en voeg al roerend de suiker erbij. De suiker is een kick-start voor de gistcellen. Zodra alle suiker is opgelost al roerend de gist toevoegen. Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek, bijvoorbeeld in direct zonlicht totdat er een goede laag schuim bovenop is.

Klop het ei los. Zeef de bloem via een zeef in een grote kom en voeg er het ei, de olie en het zout aan toe. Kort maar goed mengen met een mes. Giet vervolgens het gistmengsel over in de kom. Eerst met een mes alles goed mengen tot het deeg los komt van de rand.

Bebloem een werkvlak (en je handen) en kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten. Vorm daarna het deeg tot een bol.

Bestrijk de binnenkant van een glazen kom met een heel klein beetje olie en draai de deegbal even in de kom rond zodat alle deeg bedekt is met een heel dun laagje olie. Hierdoor zal het deeg straks eenvoudiger uit de kom komen na de eerste rijsperiode. Bedek de kom met plasticfolie en zet hem op een warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld. Dat zal tussen de 1 à 2 uur duren afhankelijk van de omstandigheden. Deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en er blijft een gat in staan.

Bebloem een werkblad. Druk het koolzuurgas rustig uit het deeg en vorm daarna weer een bal deeg. Rol dit deeg rustig uit tot een rechthoek van 30 x 40 centimeter (de grootte van mijn bakplaat). Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de deeglap via de deegroller op het bakpapier. Leg er een vel bakpapier bovenop. Tijdens het maken van de vulling zal het deeg weer gaan rijzen – de tweede rijs.

De vulling maken

Verwarm de elektrische oven voor op 190°C.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Knijp het knoflookteentje fijn met een pers en bak de knoflook lichtbruin. Intussen het velletje van de braadworst halen en de worst in kleine stukjes scheuren. In de koekenpan gaar bakken.

Intussen de spaghetti een minuut minder dan de voorgeschreven al dente tijd koken.

Scheur de mozzarella in kleine stukjes.

De passata tomatensaus opwarmen en de piment erdoor mengen.

De spaghetti afgieten. Daarna de passata saus door de spaghetti mengen.

Het vormen van het brood

Leg de helft van de spaghetti in het midden op het deeg in strook die ongeveer 10 centimeter breed is. De zijkanten van het deeg (aan beide kanten ook 10 centimeter) blijven vrij.

Verdeel het vlees, de basilicumblaadjes en de mozzarella over de spaghetti.

Leg daarna de andere helft van de spaghetti er overheen. Strooi wat geraspte cheddar over de spaghetti.

Nu alleen het brood nog dichtvlechten. Snij de zijkanten van het deeg op gelijke afstand in met een scherp mes.

Bij deeg vlechten altijd eerst het midden van het deeg aan de kopse kanten aan de uiteinden over de vulling liggen. Daarna een voor een de deegreepjes een beetje schuin over elkaar heen leggen boven op de vulling.

Bakken in de oven voor 35 minuten tot het deeg mooi goudbruin van kleur is.

Resultaat

reutelnl-braided-spaghetti-bread-closed… het warme spaghettibrood net uit de oven.

Door de openingen in het vlechtpatroon wordt alles goed warm terwijl de pasta toch zacht blijft.

Verse salade erbij en je hebt een maaltijd. En als je van koude pasta salades houdt dan kan je dit gevulde brood ook prima later opeten (bij een uitje).

Variatie

Het brood contrasteert qua smaak nu mooi met de vulling. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook wat spannender maken door er kruiden en/of specerijen doorheen te mengen.

Of net uit de oven de bovenkant licht insmeren met wat afgekoelde gesmolten boter.

Voor een nog bruiner kleurtje. Klop een ei los en smeer hiermee het zichtbare deeg in met een kwastje voor het de oven ingaat.

 

  One Response to “Brood gevuld met gevulde spaghetti”

  1. Hoi! Ik lees veel recepten (blogs, kookboeken en tijdschriften, zowel uit binnen en buitenland) en ken daardoor ook best veel gerechten, deze heb ik volgens mij nog niet eerder ergens voorbij zien komen. Het idee snap ik, maar mijn soort eten is het niet. Ik ga het ook niet maken maar vond het wel leuk om het recept te lezen en te zien dat het resultaat er mag zijn! Altijd leuk om jullie blogs te lezen en ik kijk alweer uit naar de volgende! Groet Nicolet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)

You can add images to your comment by clicking here.