mrt 232019
 

Rijst is lekker, gebakken rijst vind ik nog lekkerder. Wellicht komt dat van de nasi van vroeger. Niet van de Chinees, maar van de slager. Het was een zondagse traktatie, vaak met een kippenpoot van de grill. Toen ovens nog gasovens waren. Maar gebakken rijst vind ik dus geen straf. Als ik rijst kook, zorg ik altijd dat ik rijst over heb om de volgende dag op te kunnen bakken. Of eigenlijk zorg ik dat ik extra veel rijst overhoud, zodat ik zeker twee dagen gebakken rijst kan eten. Bijvoorbeeld heel eenvoudig Dan Chao Fan met gebakken ei. Of ook lekker makkelijk, een Indiase variant met uien. Met of zonder kip.

Gebakken rijst met uien

Gebakken rijst met uien

  • 2 el ghee of olie
  • 4 tn knoflook, fijn gesneden
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 15 curryblaadjes
  • 4 uien, in fijne ringen
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken of gemalen chilivlokken
  • 6 ons gekookte basmati rijst, afgekoeld
  • zwarte peper, versgemalen
  • 250 gr kippendijen

Zet alle spullen klaar. Voor de uien gebruik ik een mandoline, waardoor ze gelijkmatig dun worden gesneden. Wil je rijst met kip, dan snij je eerst de kippendijen in hapklare stukken en bakt deze in een minuut of 5-6 gaar in een beetje ghee of olie. Zet daarna apart.

Voor de pittigheid kun je ook een paar groene pepers gebruiken en die meebakken met de uien. Groene pepers heb ik lang niet altijd in huis, maar chilivlokken wel.

Doe twee eetlepels ghee in een grote pan. Voeg de knoflook, chilivlokken, het mosterdzaad en de curryblaadjes toe.

Als het mosterdzaad begint te ‘springen’, voeg je de uienringen toe en bakte deze op niet te hoog vuur totdat ze zacht zijn. Voeg daarna de kurkuma toe, roer het goed door en laat het nog even bakken.

Voeg vervolgens in delen de rijst toe. Het verschil tussen bijvoorbeeld jasmijnrijst en basmatirijst is dat je met basmatirijst een losse korrel hebt. Probeer basmatirijst maar eens met stokjes te eten! Dat gaat heel lang duren. Als de rijst goed doorbakken is, voeg je eventueel nog de kip toe en verwarmt deze mee.

Lekker met opgebakken aubergine. Niet heel Indiaas, eerder Chinees, maar het past er goed bij. Snij een aubergine in kleine blokjes en bak deze samen met twee of drie fijngesneden tenen knoflook. Als de aubergine gaar is, voeg nog een klein scheutje sojasaus light toe en bak het even goed door totdat de sojasaus is opgenomen. Gelijk serveren. Lekker eten is niet moeilijk.

  One Response to “Indiase gebakken rijst met uien”

  1. Lekker eten is niet moeilijk. Hear hear! Simpel is vaak lekker, dit is ook weer een recept waarbij het water me al in de mond loopt!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)