dec 012019
 

Soep. Al een tijdje is The Mexican Cookbook van Margarita Carrillo Arronte mijn handboek als het gaat om Mexicaans koken. Vaak is het toch een beetje behelpen, aangezien bijvoorbeeld verschillende pepersoorten hier niet verkrijgbaar zijn. Maar ik vind het boek een echte aanrader. Het is een keuken die hier toch minder bekend is, want wat we kennen is vooral Tex-Mex en valt onder de categorie troosteten. Waarbij ik gelijk beken dat ik onvoldoende bekend ben met de Mexicaanse restaurants in Nederland, maar diegene die ik heb bezocht waren niet heel erg traditioneel. Met name één recept voor soep spreekt mij erg aan uit het kookboek: caldo de queso, jawel de kaasbouillon. Maar ik durf het niet zo goed te maken, want volgens mij is het een veredelde kaasfondue. In de bouillon van 1,5 liter gaat naast een tweetal aardappels en tomaten, ook 1 kg kaas… en nee, het is geen drukfout. Fascinerend is het. Ik denk wel dat er eens een dag zal komen, maar nog even niet.

Mexicaanse tomatensoep

Mexicaanse tomatensoep

Dit weekendsoepje komt weliswaar niet uit het boek, maar leent behoorlijk van de Mexicaanse keuken.

  • 1 el arachideolie
  • 2 kleine uien
  • 2 jalapenopepers
  • 1 el komijn
  • 1 tl gemalen chipotlepoeder
  • 2 kipfilets, gepocheerd en geplukt
  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 blik tomaten in stukjes
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 blik mais
  • 1 liter water of bouillon (van de kip)
  • tortillachips

Pocheer de kipfilets eerst en pluk ze vervolgens.

Snij de uien grof en de jalapeno’s fijn. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en laat de ui en jalapeno even zweten.

Voeg de komijn toe en als deze begint te geuren ook de chipotlepoeder. Gebruik je gemalen komijn, voeg ze dan tegelijkertijd toe. Laat een half minuutje bakken, maar blijf roeren om aanbakken te voorkomen.

Voeg de tomaten toe en de bouillon, laat het een minuut of 15 pruttelen. Voeg de (uitgelekte) zwarte bonen en mais toe, samen met de kip. Laat nog een paar minuten pruttelen en breng op smaak met een beetje zout.

Serveer met wat (blauwe) maistortilla.

  3 Responses to “Mexicaanse tomatensoep”

  1. Die kaassoep vind ik ook fascinerend! Zullen we m een keer proberen bij het risk-gebeuren?

  2. Do you dare take the risk??? Kaassoep, ik weet het niet 😉

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)