jan 252020
 

Twee weken Indiaas eten. En dan thuiskomen. Wat eet je dan? Ik moest er lang over nadenken, maar uiteindelijk heb ik een paar broodjes oude kaas gegeten. Kaas omdat ik dat twee weken moest missen, want de enige kaas die ik in India heb gegeten, is paneer. Enkele dagen verbleef ik in een continental hotel, maar het brood wat ze daar hadden was niet wat ik in Nederland gewend ben. Het broodje kaas was erg lekker, maar wat een verschil met al die Indiase maaltijden. Zowel ontbijt, lunch als avondeten was daar elke keer weer een klein feestje. Het ontbijt was soms een uitdaging, want hoewel ik erg van gekruid en heet eten houd, is dat als ontbijt toch wel even wennen. Het was voor de reisgenoten soms een reden om het ontbijt over te slaan of enkel een dosa of idli te nemen. Dat werd dan al snel onderweg aangevuld met een pinda-caramelreep. Ook niet vies trouwens.

Het meest geweldige wat ik gegeten heb – in verschillende varianten – is de thali, verschillende soorten Indiaas brood als chapatis en paratha en puri met kommetjes gevuld met rasam, sambar en gravy’s (bestaande uit diverse groenten) met soms een chutney of een pickle. Meestal at ik een veg thali, maar soms ook eentje met vis. En als je een dag buiten aan de slag bent, gaat zo’n lunch er ook wel in. Probleem is nu dat ik in Nederland ben en niet in India. Zoals een naan in Nederland toch echt niet hetzelfde is als een naan in India. Bij terugkomst werd al snel duidelijk dat mijn smaak zich snel aan de Indiase keuken had aangepast. Toen ik een waterijsje nam (nee, het is nooit te koud voor een waterijsje), viel mij op hoe zoet het ijsje smaakte. Eén van de weinige zoete dingen die ik in India heb gegeten is een pot kulfi, een soort van ijs op basis van melk en met pistaches. Oh ja en een keertje soan papdi: een gerold, maar schilferig desserthapje. Een nieuwe textuurervaring, maar mij iets te zoet. In ieder geval kreeg ik niet het idee dat een toetje standaard tot de Indiase maaltijd behoort.

Maar probeer elke dag maar eens een keuze te maken uit al die ontzettend lekkere dingen: paneer, groente, kip, lam, schaap, garnalen of vis. En dan in allerlei varianten. Ik heb geen dag hetzelfde gegeten. Zo heb ik verschillende garnalencurry’s gegeten, maar ook veel groentengerechten en kip. En natuurlijk af en toe een dahl. Ik at ergens een spinaziedahl, die was werkelijk onovertroffen. Ik heb de kom leeg geschraapt.

Het leuke van de keuken van India is dat het eigenlijk ook een enorme fusionkeuken is. De invloeden van vele culturen zie je terug in het eten. Soms de Portugese keuken, maar ook de Perzische en islamitische keuken. Van het begin van de zestiende eeuw tot halverwege de negentiende eeuw heersten de islamitische Mogols heersten in grote delen van India. Eén van de belangrijkste invloeden van de Mogols op de Indiase keuken is de introductie van notensauzen. En na een paar dagen vooral brood eten, ben ik weer begonnen met normaal koken: kip in cashewnotensaus.

Kip in cashewnotensaus

Kip in cashewnotensaus

  • 2 uien, in grove stukken
  • 50 gr ongezouten cashewnoten
  • 2 el yoghurt
  • 1 el limoensap
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl garam masala
  • 2 tn knoflook
  • 1 tl chilipoeder of 2 tl chilivlokken
  • 1 tl kurkuma
  • 2 takjes koriander
  • 2 el gele rozijnen
  • 400 gr kipfilet of kippendijen, in hapklare stukken
  • 150 gram kleine champignons, of grote in vieren gesneden
  • 250 ml water
  • 2 el olie

Doe de uien, cashewnoten, yoghurt, limoensap, tomatenpuree, garam masala, knoflook, chilipoeder en kurkuma in een foodprocessor of maal het geheel met een staafmixer gedurende een minuut of anderhalf fijn.

Verhit in een wok of hapjespan de olie en roerbak hierin het mengsel gedurende 2-3 minuten. Voeg vervolgens de koriander, de kip en rozijnen toe en roer het geheel goed door elkaar. Laat het een minuutje bakken en voeg dan het water en de champignons toe. Meng het weer goed door elkaar en laat het 10 minuten met een deksel op de wok of pan zachtjes sudderen. Doe daarna het deksel van de pan en laat de saus nog een beetje indikken. Breng op smaak met een beetje zout en strooi er een paar blaadjes koriander over.

Een frisse raita is hier lekker bij.

  • 400 ml (Griekse) yoghurt
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • snufje zout
  • 1 kleine banaan
  • 100 gr pitloze druiven
  • snuf chilipeper

Maal de kruiden fijn en meng het met het zout door de yoghurt. Doe de druiven in de yoghurt en snij vervolgens de banaan in dunne plakjes. Schep het voorzichtig door de yoghurt. Strooi er een snufje chilipeper overheen en serveer bij de maaltijd.

Serveer met rijst of chapatis en bijvoorbeeld een rode uiensalade, kechumbar.

 

 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vereist)

(vereist)