15 minuten maaltijd: bucatini met spinaziesaus

15 minuten maaltijd: bucatini met spinaziesaus

Er zijn van die dagen dat ik geen zin of tijd heb om lang in de keuken te staan. Laat staan boodschappen te doen. Vaak eindigt dat in broodjes of een uitsmijter. Vandaag met een zoektocht in de voorraad- en koelkast.

Bucatini, ook wel perciatelli, is een holle pasta die op spaghetti lijkt. Het wordt met name gegeten in de regio Lazio, in het bijzonder Rome.

Ik kwam het tegen in de kast. Een half pakje, jaren over de datum. Dat is met gedroogde pasta natuurlijk geen punt. Bucatini is goed geschikt voor meer vloeibare en ‘natte’ sauzen. Laat ik dat nu net niet gaan maken.

Geen tomatensaus, zoals je vaak bij pasta eet, maar een eenvoudige, maar smaakvolle spinaziesaus. Spinazie is echt een van mijn favoriete groenten, het heeft een mooi volle smaak en een prettig mondgevoel. Heel geschikt dus voor een pastasaus. Bucatini met spinaziesaus is snel en makkelijk te maken en bovendien heel geschikt als kindermaaltijd!

 • 250 gr bucatini
 • 2el olijfolie
 • 400 gr verse spinazie, gewassen
 • 300 gr chipolataworstjes, in stukjes gesneden
 • 3 tn knoflook, gesnipperd
 • 40 gr pecorino, geraspt
 • 60 gr provolone
 • witte peper

Uiteraard kun je ook andere kazen gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld graag pecorino romano, dat heeft een heel sterke smaak en je hebt maar weinig nodig. Provolone is een mooie smeltkaas die perfect bovenop een pasta gaat.

Kook de bucatini beetgaar en bewaar 250 ml kookvocht. Voeg geen olie toe, want dan hecht de saus straks niet zo goed aan de pasta.

Verhit een beetje olie in de pan en bak de stukjes worst bruin en gaar.

Intussen fruit je in een tweede koekenpan de knoflook aan en voeg je in stappen de spinazie toe. Blijf roerbakken tot alle spinazie geslonken is.

Breng de spinazie over naar een keukenmachine en voeg de pecorino toe met 100 ml kookvocht. Maal de spinazie fijn. Vocht nog wat vocht toe totdat de saus de dikte heeft die je wilt.

Breng de saus over naar de koekenpan en voeg de uitgelekte bucatini toe. Roer totdat alle pasta is bedekt met saus. Voeg de worstjes toe en serveer. Doe op elk bord eventueel nog wat geraspte provolone.

Eet smakelijk in 15 minuten!

PS. Vleesloze dag? Laat de worstjes weg en vervang ze door gebakken champignons. Het smaakt dan nog steeds geweldig!

3 gedachten over “15 minuten maaltijd: bucatini met spinaziesaus

 1. Lekker, en ja, voor mij zonder worstje. Wel met wat champignons, voor dat ‘bite’ gevoel. Bucatini ken ik alleen van zien, nooit gegeten. Ben niet zo van de slierten ;-).

  1. Slierten dwingen iedereen om die rare etiquette regels los te laten. Ik schotel ze anderen graag voor. Even het ongemakkelijke gevoel voorbij en dan genieten van het eten in plaats van te letten op hoe je eet ;-)

   Dank voor de champignontip, ik heb het aan het recept toegevoegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *