15 minuten maaltijd: Choy sum met garnalen

15 minuten maaltijd: Choy sum met garnalen

Choy sum is een smakelijke groente die veelvuldig in de Chinese keuken wordt gebruikt. Familie van de paksoi en net zo snel te bereiden. Allebei lekker ook in combinatie met garnalen. Bij mij in de keuken in ieder geval een veel gemaakte combi. Ideaal voor een gezonde maaltijd als je rijst overhebt van de vorige dag.

Choy sum is verkrijgbaar met korte of lange stelen. Waarbij de lange stelen wat meer aan paksoi doen dingen en de korte vaak wat steviger zijn. Qua smaak verschillen ze eigenlijk niet. En net zoals bij paksoi roerbak je de stelen eerst om daarna razendsnel de bladen te laten slinken. Spinazie is er niets bij.

Hoewel garnalen van zichzelf al lekker zijn, doen ze het goed met knoflook. Ook vind ik het lekker om ze een licht pitje mee te geven. Dat levert namelijk een mooi contrast op met de zoet-ziltige smaak van de garnalen; vooral als je grote garnalen gebruikt, die voor een lekkere bite zorgen. Vaak bak ik de garnalen met wat gember, knoflook en een sambal. Die laatste varieer ik regelmatig, beetje afhankelijk van mijn bui. Kies de sambal die je lekker vindt. En als je je sambal altijd bij de supermarkt koopt, loop dan eens een toko binnen. Je zult versteld staan van de keuze.

Voor 2 personen

  • 250-300 gr restje jasmijn rijst
  • 460 gr choy sum
  • 300 gr grote garnalen
  • 3 el oestersaus
  • 2 + 1 tn knoflook
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 tl sambal
  • Arachideolie

Als je geen rijst over hebt en nog moet stomen (of koken), gebruik dan zo’n 75 gram rijst per persoon. Stoom de rijst vervolgens gaar. Heb je wel rijst over, dan bak je deze in een handomdraai in een koekenpan.

Zet een koekenpan en een hapjespan klaar.

Snij de choy sum in stukken van 3-4 cm. Hou de dikkere delen van de stelen apart.

Verhit een beetje olie in de koekenpan en voeg de garnalen toe. Bak ze op middelhoog vuur.

Verhit in de hapjespan een beetje olie en voeg de stelen van de choy sum met twee geperste tenen knoflook toe. Bak op hoog vuur.

Draai de garnalen intussen een voor een om en laat ze nog een minuutje bakken. Voeg dan het laatste teentje geperste knoflook, geraspte gember en sambal toe en roer het geheel goed om. Als het begint te geuren, zet je het vuur wat lager.

Voeg nu het resterende groen toe aan de hapjespan en laat het slinken terwijl je het omschept. Dit gaat heel snel. Als je rijst van de vorige dag gebruikt, doe dan de rijst bij de groente en warm goed door. Eventueel kun je de rijst ook in een andere pan opbakken, zodat je rijst, groente en garnalen mooi gescheiden hebt. Gebruik je verse rijst, dan zou ik deze niet nog eens opbakken.

Voeg tot slot de oestersaus toe aan het groentemengsel en schep nog even goed om zodat de saus goed verdeeld is.

Serveer het geheel in een kom en eet met stokjes.

 

Eén gedachte over “ 15 minuten maaltijd: Choy sum met garnalen

  1. Hoi Damten, ik lust geen garnalen, eigenlijk geen enkel schaal- en schelpdier. Een groot gemis, ik weet het maar na veelvuldig oefenen ben ik gestopt met proberen. Het bordje ziet er heerlijk uit en ik zou er trek van kunnen krijgen. Ik ga morgenavond een lekker wokgerecht maken voor mezelf, met paksoi want dat zat deze week in ons biologisch groente-en fruitpakket. Fiets ik morgen nog even naar de toko voor goede tempeh pedis, geen zin om dat zelf te maken maar dat lijkt me een goede vervanger van de garnalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *