15 minuten maaltijd: noedels met gehakt en paksoi

15 minuten maaltijd: noedels met gehakt en paksoi

Geroerbakte paksoi met rijst of noedels, altijd een succes. Persoonlijk vind ik paksoi de perfecte groente in combinatie met garnalen, maar met vlees kan natuurlijk ook. De naam paksoi is afgeleid van het Kantonese  白菜  uitgesproken als “baak choi”. Om die reden zie je paksoi ook verkocht worden als Bok Choy. Je hebt twee varianten: de gewone paksoi met witte stelen, volop verkrijgbaar in de supermarkt. Beetje ielig, maar wel lekker en ook snel te bereiden. Zeg maar goed voor de snelle fix.

In vrijwel elke toko kun je echter Shanghai-paksoi vinden. Daarvan zijn de stelen ook groen. Deze variant is iets korter, maar het blad is veel voller. Meestal ook verpakt per 4 of 5. Iets minder knisperend dan de witte variant. Van zowel de gewone als de Shanghai-versie zijn ook kleine versies verkrijgbaar, de zogenaamde baby-paksoi, van nog geen 10 cm groot. Met name baby-Shanghai-paksoi is ideaal om ongesneden te stomen en bijvoorbeeld te serveren met een knoflook-oestersausje.

Paksoi is perfect voor een snelle maaltijd. Het is snel gaar en het blijft bovendien knisperend. Dit recept is makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld voor het serveren nog een scheutje chili-olie door de noedels roeren voor een pittige versie.

Voor 2-3 personen:

  • 1 + 1 el arachideolie
  • 3 ons rundergehakt
  • 3 tn knoflook, gesnipperd of geperst
  • 1 witte paksoi of 3 groene
  • 3 lenteui, groen en wit gescheiden
  • 2 ons eiernoedels
  • 1 ei per persoon

Voor de saus:

  • 2 el oestersaus
  • 1 el sojasaus light
  • 1 tl sesamolie

Bereid de noedels volgens de instructie. Breek de noedels een beetje, zodat de noedels wat korter worden.

Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en rul het gehakt tot het bruin gebakken is. Verwijder daarna eventueel het extra vet uit de pan.

Snij intussen het kontje van de paksoi en snij de paksoi vervolgens in reepjes van 2-3 cm. Hou de stelen apart van de bladeren.

Snij de witte delen van de lenteui fijn en voeg die bij het gehakt. Roer om.

Voeg de stelen van de paksoi toe aan het gehaktmengsel en roerbak de paksoi gaar.

Voeg het gesneden blad van de paksoi nu toe en laat het slinken.

Bak in een tweede koekenpan op hoog vuur de eieren. Zelf vind ik het lekker als de bodem krokant is en het eigeel nog een beetje zacht.

Roer de noedels door het gehaktmengsel.

Meng de ingrediënten voor de saus en roer het door de noedels.

Snij het groen van de lenteui in dunne reepjes.

Schep per bord een flinke schep noedels met gehakt en paksoi op een bord. Bestrooi met wat lenteui en leg het gebakken ei bovenop.

Serveer met cassave kroepoek.

 

 

4 gedachten over “15 minuten maaltijd: noedels met gehakt en paksoi

  1. Hallo Damten, het bewijst nogmaals dat lekker eten maken niet ingewikkeld en tijdrovend is. Ik koop ook vaak de kleine versie van de paksoi bij de toko, net als mijn taugé, die is dan weer groter (en stukken goedkoper) dan de taugé in de bakjes uit de super. Ik ben fan van dit soort gerechten!

      1. Nou zeg! Dat wist ik niet! Echt nooit zo op gelet ook, ga nu eens goed kijken wat wat is. Groene vliesjes wijzen dan op mungboon en de gele op sojabonen volgens mijn onderzoek op het net zojuist. Er wordt geschreven dat de smaken ook verschillend zijn. Kijk, zo leert een mens steeds wat bij! Thanks!

        1. Hoi, toch dezelfde want ik zie aan beide soorten groene vliesjes van de mungboon. Maar die van de toko zijn iets groter en wat knapperiger en hebben mijn voorkeur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *