Aardappel Waaier
Hasselbacks Potatis

Aardappel Waaier
Hasselbacks Potatis

Hasselbacks Potatis is een Zweeds aardappel gerechtje (jawel, potatis is Zweeds voor aardappel) uit de oven. Het schijnt te zijn bedacht door Lars Elisson in 1953 toen hij werkte in het Hasselbacken restaurant in Djurgården, een stadsdeel van Stockholm. Het restaurant bestaat nog steeds. Ik zou er toch eens moeten gaan kijken of het gerecht nog op de menukaart staat.

Voor zover ik kan nagaan werden de aardappelen in het originele recept geschild. Die stap slaan we hier over. De schil zorgt voor zijn eigen lekkere smaak. Origineel werden de aardappels tot halverwege ingesneden. In de moderne variant snij je de aardappel zover in dat deze nog net niet helemaal is doorgesneden. En oorspronkelijk bestond de topping uit een mengsel van boter, broodkruimels en amandelen. Tegenwoordig wordt in recepten veelal kaas met boter als topping aangeraden. De evolutie van een gerecht, het kan verkeren.

Ideaal bij een gerecht, als bijgerecht, knapperig van buiten, romig zacht van binnen. Met een topping die je naar eigen smaak kunt aanpassen.

Je kunt ze van alle soorten aardappelen maken. De oventijd zal dan wat variëren. Ik maak het altijd van licht kruimige aardappels. Niet die hele grote waar patat van gemaakt wordt, maar de middelgrote en iets kleinere aardappels. (Krieltjes zijn te klein voor onderstaande oventijden.)

Nog niet opeten

  • 1 á 2 aardappelen per persoon
  • olijfolie (die heet mag worden)
  • geraspte harde kaas
  • ongezouten boter

Aan het werk (15 minuten + 50 minuten oventijd)

Verwarm de hetelucht oven voor op 200 °C.

Was de aardappelen grondig en snijd een heel klein stukje van de platste kant van de aardappelen zodat ze goed blijven liggen.

Snij de aardappelen op regelmatige afstand in – op zo’n 2 millimeter afstand van elkaar – tot zo’n 3 à 4 millimeter van de bodem van de aardappel. Op deze manier creëer je een waaier, ware het niet dat de schijfjes nog aan elkaar plakken.

Als alle aardappels op die manier behandeld zijn, spoel ze dan goed af in koud water, waarbij je de schijfjes voorzichtig open houd. Dep de aardappels goed droog.

Smeer de aardappels in met olijfolie, en zorg dat ook tussen de schijfjes wat olie komt.

Plaats de aardappels op een schaal, en verwarm ze 40 à 45 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Kleine aardappelen kunnen 10 minuten later worden toegevoegd. In de oven zullen de schijfjes los komen van elkaar en een waaier gaan vormen.

Meng geraspte kaas met een klein beetje boter (op kamertemperatuur). Verdeel op elke aardappel wat van dit mengsel, en zet de aardappels nog 5 minuten in de oven.

Direct serveren.

Resultaat

Toch wel spectaculair elke keer weer als ze op tafel staan. Lekker bij vis, bijvoorbeeld gebakken zalm. Ik serveer het ook als bijgerecht bij de gourmet.

Variaties

Vooral variaties in wat je in het mengsel doet dat er de laatste 5 minuten op gaat.

  • maismeel, boter en gruyerekaas.
  • knoflook aanbakken, mengen met klein beetje boter op kamertemperatuur en peper erdoor mengen.
  • lemon dijon dressing met knoflook.

Lekker met

Ui en knoflook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *