Aardappeltaartje met spek en kaas

Aardappeltaartje met spek en kaas

Ik kwam er laat achter dat ik aardappels eigenlijk best lekker vind. Vroeger daarentegen vond ik ze niks, behalve als er Nieuwe aardappelen waren. Ik at aardappelen verder het liefst gebakken in schijfjes. Partjes bestonden gewoon nog niet. Patat wel, dat aten we hooguit eens per maand op zaterdag. Een voor een mochten we aanschuiven als onze moeder patat frituurde. Dat was echt veel lekkerder dan de patat van de patatzaak. En standaard met sla, tomaat, ei en slasaus. Die tomaat mikte ik overigens zorgvuldig van mijn bord.

Verder aten we denk ik vijf of zes dagen per week aardappels, meestal gekookt en in de winter in stampotvorm. Toen ik op mijn achttiende ging studeren, werden de aardappels als eerste afgeschaft. Rijst werd mijn nieuwe dagelijkse maaltijd. En af en toe aardappelballetjes: aardappelpuree in een krokant jasje. Een fenomeen dat een huisgenoot introduceerde.

Pas toen ik later in mijn studententijd de keuken van India leerde kennen ben ik weer aardappels gaan eten. Voorzichtig.

Intussen eet ik ze op Surinaamse (roti kip masala), Chinese (gestoofde sukade met aardappelen) en Spaanse wijze (tortilla). Ik maakte onlangs zelfs de ultieme kaas-aardappel-combinatie: de Franse aligot. En nog recenter voegde ik daar Italië aan toe met de rafanata, een fritata met aardappel en mierikswortel. En betrap ik mij erop dat een zak aardappelen soms leeg is voordat er uitlopers aan komen. Het kan verkeren.

Sterker nog, ik word zelfs een beetje creatief met aardappels. Die knollen zijn namelijk heel veelzijdig, aangezien ze erg goed smaken kunnen opnemen. En met gestampte aardappelen kun je alle kanten op, van grof tot puree.

Voor 6 taartjes

 • 250 gram kruimige aardappels
 • 2 kleine eieren
 • 50 gr pecorino romano
 • 125 gr tuinertwen
 • 12 plakken ontbijtspek (ong. 110-120 gr
 • Arachideolie
 • Vers gemalen zwarte peper.

Schil de aardappels en kook ze gaar. Stamp ze daarna fijn en laat afkoelen. Pas dan kun je de eieren er doorheen mengen.

Kook de tuinerwtjes gaar en zet apart.

Rasp de kaas en meng deze door de aardappelen. Kluts de eieren en meng ze door de aardappelen tot je een mooie egale puree hebt. Schep de erwtjes er doorheen en breng op smaak met zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een vel keukenpapier en smeer daarmee de muffinvormpjes in met arachideolie.

Drapeer nu twee plakken ontbijtspek in elke vorm. En wel zo dat zowel de bodem als de wanden zijn bedekt. Het maakt niet uit als het een beetje slordig is.

Vul nu elke vorm met de aardappelpuree. Duw het een beetje aan en zorg dat de bovenkant niet glad is, maar juist een beetje grof.

Zet de muffinvorm met de aardappeltaartjes in de oven en laat in een minuut of 15 de taartjes garen en het spek bakken.

Serveer direct.

Lekker als voorgerechtje (1 p.p) of als hoofdgerecht (2 p.p.) met nog wat losse erwtjes en een schnitzel.

Heb je taartjes over, bewaar ze voor de volgende dag of vries ze in. De volgende keer warm je ze eenvoudig op in de oven.

5 gedachten over “Aardappeltaartje met spek en kaas

 1. Hoi Damten, aardappels (of puree) staan hier minimaal een keer per week op het menu, dan eten we typisch Nederlands eten. De rest van de week eten we ze ook nog wel eens maar dan verwerkt in buitenlandse gerechten. Met 2,5 kilo doen we altijd zo lang dat ze gaan uitlopen. Dit recept lijkt me erg lekker en heb al allerlei variaties erop in mijn gedachte. Patat eet ik nooit, maar gebakken aardappels, hier dan ook met sla, vind ik heerlijk. Fijne zondag!

 2. Typisch Nederlands is voor ons een bal gehakt of saucijs of iets dergelijks , groente (bloemkool, sperzieboontjes etc) en aardappelgerecht.
  Buitenlands is alles vanaf ossobuccu tot Indiaase curries. Balkenbrij… nog nooit gegeten, is ook niet iets wat hier standaard bij de slager ligt. Nou kom ik zelf ook nooit meer bij een slager want we eten nog nauwelijks vlees. En als we het eten zorgt mijn man ervoor, hij is van de boodschappen hier in huis. Tot ziens bij het volgende recept!

  1. Haha, volgens die definitie eet ik eigenlijk vrijwel alleen maar buitenlands :-)
   De traditionele drie-eenheid van vlees, groente en aardappel komt hier weinig op tafel. Vanavond eend met noedels. Morgen de restjes. Dinsdag waarschijnlijk viscurry en daarna is het nog te ver vooruit om te bedenken wat ik ga eten.

   1. Lekkere gerechten! Wij eten ook altijd lekker en ook veel van over de grens. Voor ons is dat zo normaal dat we het ook niet meer als buitenlands eten zien. Zelfde zal voor jullie gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *