Ajam smoor met kippenmaagjes

Ajam smoor met kippenmaagjes

Eens per jaar ga ik mij te buiten aan een flink diner en bijbehorende lunch. Dat wil zeggen het bereiden, niet het eten. Elk jaar is er bij mijn sportclub een toernooi met tientallen deelnemers, vaak komend van ver. Aanvankelijk verzamelden na afloop van alle wedstrijden de liefhebbers zich bij de plaatselijke Chinees, tot ik het idee lanceerde om zelf iets te organiseren.

Bij gebrek aan een keuken werd dat het eerste jaar een barbecue, met naast de standaard vleeskeuzes (van de eigenaar van de barbecue mocht er geen vis of garnalen op bereid worden) verschillende salades. Ik kan mij niet veel herinneren van die eerste keer, behalve uiteraard dat diverse mannen zich deskundig naast de barbecue hadden opgesteld om te bespreken op welk moment die hamburger nou wel of niet omgedraaid mocht worden. De ‘wetenschap’ van het barbecuen is aan mij niet besteed. Wat ik mij wel herinner is dat de komkommersalade helemaal op ging. De tijgersalade met vooral veel koriander vond ook gretig aftrek.

Die barbecue was leuk, maar in mijn ogen wat saai en weinig uitdagend. Zo organiseerde ik de jaren daarna onder andere een buffet met verschillende Indiase curries, een Mexicaans buffet met veel verschillende bonen- en kipgerechten en ondermeer een lekkere frisse uiensalade en een buffet met allerlei Sichuan gerechten. Het eten wordt dusdanig op prijs gesteld dat sommigen zich al niet meer inschrijven voor het toernooi, maar enkel voor de maaltijd. En dat pleziert de kok uiteraard.

Dit jaar was het thema Suriname, met onder andere geroosterd varkensvlees, vijfkruidenkip, petjil, tjap tjoy en Tjauw Min. Voor de lunch waren er diverse Surinaamse puntjes: bakkeljauw, tonijnsalade, massala-eieren en ajam smoor. Allemaal met de optionele peper en zuur uiteraard.

Voor de ajam smoor koos ik dit keer niet voor de standaard kippendijen, maar voor kippenmaagjes. Hoewel het ingewanden zijn, zijn kippenmaagjes niets anders dan spiervlees. Dat betekent dat je ze lekker lang moet stoven om ze boterzacht te krijgen. Dat ik kippenmaagjes heb gebruikt, vertelde ik er niet bij, want wat een boer niet kent, dat vreettie niet. Zo heb ik de gemiddelde eter intussen wel leren kennen. Vertel je niet wat ze gaan eten, dan vinden ze het bijna allemaal lekker is mijn ervaring. Vertel je wat ze gaan eten en kennen ze het niet, dan haken ze echter vaak af en kiezen voor iets anders. Zo was de bakkeljauw vooral populair bij de kenners en een paar durfallen, maar vloog de gesmoorde kip de deur uit. Het was zelfs als eerste op. Ik moest meerdere mensen teleurstellen, maar die schakelden vervolgens over op de masala-eieren, toen ze erachter kwamen dat dit gewoon kerrie-eieren waren. Wat een boer niet kent in de praktijk gebracht én gelogenstraft!

Al met al zijn de gesmoorde kippenmaagjes heel makkelijk te maken. Maak ook gewoon een flinke pan en vries een aantal porties in. Lekker ook als je een keer een rijsttafel wilt maken.

Intussen broed ik al op het thema voor volgend jaar. Wordt het Indisch, Koreaans of misschien wel Japans? Ik heb nog 11 maanden voorpret …

 • 400 gr kippenmaagjes
 • 3 kleine uien
 • 1 tl folie
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 1 tl zwarte peper
 • 3 dl water

Niet vergeten: haal de kippenmaagjes een uur voor je gaat koken uit de koelkast.

Snij de uien in halve ringen.

Snij de maagjes in tweeën.

Doe alle ingrediënten, behalve de kip, in een stoofpan met dikke bodem en brengt het aan de kook.

Doe de maagjes vervolgens in de pan en breng weer aan de kook.

Doe een deksel op de pan en zet het vuur lager zodat het net nog wat pruttelt. Gebruik eventueel een stoofplaatje.

Na een uur of twee is het vlees al redelijk mals. Doe nu de deksel niet helemaal op de pan, zodat het kookvocht kan verdampen. Roer af en toe om en laat het zachtjes pruttelen.

Na een minuut of dertig dikt de saus al wat in. Blijf regelmatig omroeren om te kijken hoeveel vocht er nog in de pan zit en om te zorgen dat het niet aanbakt.

Serveer met rijst en boontjes. Of broccoli. Of op een Surinaams puntje!

PS de foto is niet van 400 gram kippenmaagjes, maar van bijna 1,5 kilo. Voor de hierboven beschreven lunch :)

 

3 gedachten over “Ajam smoor met kippenmaagjes

 1. Hoi Damten, ik herinner me dat je hier al eerder over schreef. Ik heb inmiddels gezien dat de Turkse slager ze heeft. Ik ga binnenkort, als ik vakantie heb, een curry met de maagjes maken. Ik vertel mijn man niet dat het maagjes zijn, ben benieuwd wat hij er van vindt. Het is niet zo dat hij er niets van wil weten, integendeel, ik denk dat hij het wel interessant vindt, maar ik ben nieuwsgierig of hij raadt wat het is. Laatst vertelde ik iemand dat wij wangen eten…. getverderrie was de reactie! Ik laat het dan maar, geen zin om iemand die niets snapt van eten proberen uit te leggen hoe en wat. Deze week eten wij tomatengroentesoep met een tosti van zuurdeegbrood, chili sin carne, sperzieboontjes met een wang en aardappels en pasta met ratatouille. Fijne eetweek!

  1. Ja, wangen zorgen vreemd genoeg ook voor afkeurende blikken. Terwijl men wel graag koeienbillen eet :-)
   Stoven is de kunst bij maagjes. Ik at ze afgelopen week bij iemand die ze voor het eerste had bereid, een half uur in de oven. Dat gaat niet werken, dat begreep ze intussen ook. Stoven, stoven, stoven.
   Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *