Als kikkerdij naar kip smaakt, neem dan kippendij

Als kikkerdij naar kip smaakt, neem dan kippendij

Lang geleden, toen we veel meer aan sport deden dan tegenwoordig, en ook veel meer soorten sport beoefenden, keken we vooral uit naar het eten, na dat sporten, in 1 specifiek sportrestaurant. Ik kan het woord sportkantine niet gebruiken, want daarvoor had de kok veel te veel ambitie.

Daar dus regelmatig slakken gegeten en ook 1 keer kikkerbilletjes. Die slakken hadden wel een dikke knoflooksaus nodig om echt lekker te zijn. Maar goed, wel regelmatig besteld dus.

Die kikkerbillen waren heel snel weer van het menu af. Het smaakte ongeveer als kip, en als je blind proeft roep je ook direct, kip. Al snel had iemand de keuken ingelicht over de gebruikte slachtmethode van die uit Frankrijk geïmporteerde kikkerbilletjes. Sindsdien hebben wij geen kikkerbilletjes meer gegeten, ook niet in Frankrijk.

Cuisses de grenouilles staat op de Franse verpakking, kikkerbilletjes. Maar cuisses betekent ook dijen in het Frans. Je eet dus eigenlijk de kikkerdijen op, en niet puur de billen, tenminste als je wat minder scrupuleus bent en nu nog steeds delen van kikkers opeet. In het restaurant werden de kikkerbillen al snel vervangen door drumsticks, van kippen.

Kikkers en padden hebben het wereldwijd moeilijk. Wij hebben zowel padden als kikkers in onze tuin. En wel de gewone pad (van de toad in the hole) en de groene kikker, what’s in a name. We laten ze met rust, ook al kwaken sommige mannetjes tijdens de paartijd vrij hard, indringend en lang.

Maar goed, vegetariër zijn we niet, flexitariër wel, vlees eten we met enige regelmaat. Maar dan wel vlees van dieren waar er wel genoeg van zijn. In dit geval kippen. Alle kippen die productie-eieren leggen, leven in Nederland binnen met velen op weinig ruimte.

Je hebt scharrelkippen, die binnen blijven, vrije uitloop kippen, die binnen iets meer ruimte hebben en naar buiten mogen, en biologische kippen, die nog wat meer ruimte hebben en ook nog op stok mogen. Toch hebben ze alle 3 flink minder ruimte dan die kippen bij de kippenboer van mijn grootouders. We kiezen daarom vaak biologische eieren, al loont het wel degelijk om even na te gaan welke winkel ze het goedkoopst heeft terwijl de eieren toch lekker zijn. Het prijsverschil en het smaakverschil is namelijk nogal groot.

De voordelen van kippendijen en gebakken rijst

Gebakken rijst hebben we het eerder over gehad op Reutel, bijvoorbeeld bij, bij nasi goreng. Je kunt de rijst een dag van tevoren al koken en een nacht in de koelkast bewaren. Belangrijk dat koelen, want met niet gekoelde rijst wordt het een stuk moeilijker om droge nasi goreng te maken. En dat opbakken van rijst, dat gaat heel snel. Voordeel 1.

Opgebakken rijst kan je met sausjes en/of kruiden in lekkere smaakbommetjes veranderen. Voordeel 2.

Kippendijen zijn bijna niet droog te bakken, daar moet je echt vreselijk je best voor doen. Kippendijen blijven makkelijk mals. Voordeel 3.

Is er een nadeel. Jawel. Kipfilet is mooier aan te snijden. In de breedte in plakjes snijden en dan die plakjes schuin op elkaar op de rest van de maaltijd leggen. Dat is bij kippendij wat lastiger. Die is niet overal even dik. Bovendien is de gladde buitenkant wel mooi, maar de andere kant, waar de botten hebben gezeten, niet.

De kruiderij maken we altijd wat meer van, van droge kruidenpoeders. Wat we nu niet gebruiken bewaren we in een potje. Voordeel 4. Wil je dat niet, neem dan overal een snufje van en meng dat door elkaar.

Heb je niet alle kruiderij in poedervorm, dan kan je uiteraard ook, bijvoorbeeld, een knoflookteentje uitpersen of een stukje verse geraspte gember gebruiken.

Nog niet opeten

 • 300 gram koude, al gegaarde rijst
 • 4 kippendijen, zonder bot
 • 4 augurken (uit glas)
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel kurkuma,
 • 2 theelepels milde paprikapoeder
 • 1 theelepel scherpe paprikapoeder
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 1 theelepel vers geraspte piment
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 2 theelepels worcestersaus
 • 1 theelepel echte witte wijnazijn
 • arachideolie
 • pindasaus, volgens recept

Aan het werk

Snij de kippendijen in reepjes en blokjes. Verhit boter in een koekenpan en bak de kippendijen op halfhoog vuur rondom aan. Daarna op matig vuur in ongeveer 8 minuten gaar laten worden. Af en toe roeren.

Verhit arachideolie in een brede koekenpan en bak hier de rijst goed warm en licht knapperig. Blijven roeren.

Meng alle droge kruiden goed door elkaar. Verhit een klein beetje arachideolie op matig vuur in een kleine koekenpan. Doe wat van het kruidenmengsel in de pan, laat dit warm worden en proef dan of je nog iets aan het mengsel wilt veranderen. Zo ja, doen, zo nee, net zoveel van het kruidenmengsel warm laten worden als je in de maaltijd wilt gebruiken. Je hebt net geproefd, je weet hoe scherp het is.

Voeg meteen de witte wijnazijn en worcestersaus toe en laat die ook warm worden. Niet laten koken, alleen warm laten worden!

Verwarm de pindasaus in een pannetje.

Meng 1 eetlepel warme pindasaus door het nu natte kruidenmengsel.

Als de rijst klaar is, het kruidenmengsel door de rijst mengen.

De rijst daarna over de borden verdelen. De stukjes kippendij eroverheen draperen en in stukken gesneden augurk tussen de stukjes kippendij leggen.

In het midden van de rijst een kuiltje maken en daar, naar smaak, pindasaus in gieten.

Resultaat

Je ziet een rijstmaaltijd met een ietwat saaiig kleurtje.

Maar, je proeft een licht pittige rijstmaaltijd met heel veel smaak. Het zuurtje van de augurken past er perfect bij.

Met kippenvlees dat aan de buitenkant knapperig en aan de binnenkant mals is. Het kuiltje met eigengemaakte pindasaus maakt het helemaal af.

Variatie

Het kruidenmengsel van nasi goreng gebruiken.

 

2 gedachten over “Als kikkerdij naar kip smaakt, neem dan kippendij

 1. Hoi Broer, lekker maaltje, en ik heb nog een pot zelfgemaakte zoetzure komkommer en uien staan, past er goed bij. Ik heb ze nog nooit gegeten, wel eens op de kaart zien staan in een restaurant in Frankrijk. Ben ook niet van plan om ze ooit te bestellen, niets met eng oid te maken, gewoon niet zo’n behoefte aan. Had al eerder gehoord dat het op kip lijkt. Geef mij dan maar zo’n stukje biologische kipdij (of een pootje om aan te kluiven). Deze flexitariër eet vanavond een Turkse mercimek corbassi en morgen een vegetarische traybake. Geloof niet dat er vlees op het menu staat deze week. Eet ze lekker deze week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *