Alternatieve appeltaart met havermout en noten

Alternatieve appeltaart met havermout en noten

Onze appelbomen staan weer in bloei. En sommige appelbloesems zijn al weer verdwenen en de vruchtbeginsels zijn heel kleine vruchtjes geworden; de appels komen er weer aan. En dat zet dus een gedachtentrein in gang: appelbloesems → appelvruchtjes → appels → appeltaart. Een onmiskenbaar Pavlov effect in werking. Er moest een appeltaart worden gemaakt, en wel onmiddellijk.

In 1978 heet het ‘appeltaart uit de alternatieve keuken’. Het was toen tenslotte nog maar één jaar geleden dat de eerste Tip verscheen. Geleerd hoe je het moet maken via een op uitnodiging bijgewoonde kookles van de Huishoudschool, een nu verdwenen schooltype uit de verzuilingstijd. Het recept is al die tijd op papier bewaard gebleven en na vele jaren weer eens uit het mapje gehaald.

De appeltaart heet alternatief omdat het naast appel ook ingrediënten bevat die je normaal gesproken niet zo gauw in een Nederlandse appeltaart zult vinden.

Nog een tikkeltje alternatiever gemaakt door de voorgeschreven rozijnen te vervangen door pecannoten en de specerijen, waaronder fijngemalen kruidnagels, te vervangen door de complexe smaak van piment.

Men moet altijd even wennen als men een stukje appeltaart proeft, omdat deze zo anders is dan wat men verwacht. En toch: echte appeltaart.

Nog niet opeten

Voor in een bakblik met een diameter van 22 centimeter.

Voor het deeg

 • 250 gram volkoren tarwemeel
 • 80 gram havermoutvlokken
 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Voor de vulling

 • 3 goudreinetten
 • 50 gram pecannoten
 • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 2 afgestreken theelepels kaneel
 • 1 mespuntje piment

Je kunt de basterdsuiker vervangen door honing. Het deeg wordt dan wat moeilijker om te bewerken, en de kleur van de taart wordt anders.

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 175°C.

Rooster de havermout kort in een droge koekenpan.

Meng alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een homogene deegbal.

Beboter een bakblik en leg bakpapier op de bodem.

Neem ⅔ van het deeg en rol dit uit tot een cirkel met een diameter van circa 28 centimeter. Leg dit deeg in het bakblik en druk het goed in de vorm.

De pecannoten in grove stukken hakken.

De appels schillen en in kleine stukjes snijden. In een kom doen en mengen met de kaneel, suiker, piment en pecannoten.

De vulling in het bakblik doen en vervolgens aandrukken.

De ⅓ rest van het deeg verbrokkelen en over de vulling strooien.

In de oven bakken voor 1 uur.

Resultaat

Lekkere kruimelige appeltaart. Dat bleek want ik was te laat voor de foto van de hele appeltaart: de helft was al weer op.

 

2 gedachten over “Alternatieve appeltaart met havermout en noten

 1. Lijkt me eerder een koek? Het klinkt trouwens erg lekker. In 1978 was ik 11 en zette ik mijn eerste stappen in de keuken. Koekjes bakte ik toen al een poosje samen met mijn vader of moeder, maar rond deze tijd begon ik ook aan taarten. Nooit met pakjes en zakjes, wél met de TIP en het kookboek van de Haagse Huishoudschool. Kwarktaart met perzik en een bodem van lange vingers (en veel te veel gelatine!) en appeltaart waren mijn signature taarten. Leuk om dit recept te lezen, klinkt echt ‘jaren zeventig’! Groet Nicolet

  1. Je kunt inderdaad niet vroeg genoeg beginnen met koken. En ik heb het nog even nagevraagd bij de eters, het is toch meer appeltaart dan appelkoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *