
Alu Gosht Kari (Curry van sucade en aardappel)
De Chinezen leerden het mij al, stoofvlees bereid met aardappelen. De Indiërs kunnen het ook. Is het Chinese recept met de goudgele aardappelen uit de oven (met als verrassende smaakgever onder andere kaneel), deze curry wordt gewoon bereid in een pan. En zoals het een stoofgerecht meestal betaamt, het gerecht bereid zich zelf. Mwah, bijna dan. Chinese gerechten blinken vaak uit in eenvoud, zonder al te veel stappen, waarbij de gebruikte kooktechniek het verschil maakt. Gerechten uit India zijn vaak net iets bewerkelijker, zoals ook hier. Maar heb je de eerste stappen gedaan, dan gaat de verdere bereiding vanzelf.
Sucade komt van de schouder van een rund. En het dankt zijn naam aan de dunne pees die door het vlees loopt. Na bereiding is die pees helemaal zacht en gaar. Sommige verwarren het dan met vet en snijden het weg. Zonde natuurlijk. Sucade heeft doorgaans zeker tweeënhalf uur nodig om te garen, maar soms ook drie uur. Het lekkerste is het als het botergaar is.
- 1,5 kg sucade
- 2 el ghee
- t l zwart mosterdzaad
- 1/2 tl fenegriekzaad
- 10 tn fijngesneden knoflook
- 2 cm gember, fijn gesneden
- 4 uien, dun gesneden
- 1 1/2 tl kurkuma
- 2 1/2 el korianderzaad, gemalen
- 1 1/2 el komijnzaad, gemalen
- 3 el chilipoeder
- 2 tl zout
- 4 el rijstazijn
- 2 tl garam masala
- 8 ons aardappelen, geschild en in blokjes van max. 2 cm
- evt. 15 gr korianderblaadjes, fijngehakt
Snij de sucade in grove stukken van een paar centimeter groot en laat het een beetje op kamertemperatuur komen.
Verhit de ghee in een braadpan met dikke bodem en voeg de mosterdzaad toe. Als de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voeg je de knoflook, gember, fenegriekzaad en uien toe. Blijf roeren totdat de uien zacht en licht verkleurd zijn. Voeg de kurkuma toe en roerbak het een minuutje.
Voeg de gemalen komijn en koriander met de chilipoeder toe en roerbak het geheel een minuut of twee.
Voeg het zout toe en drie eetlepels azijn. Roer alles goed door tot alle azijn is opgenomen.
Voeg de garam masala toe en vervolgens het vlees. Roer alles goed oor. Gebruik de resterende azijn om eventueel aangekoekte specerijen van de bodem los te maken.
Zet het vuur nu zo laag mogelijk en doe de deksel op de pan. Laat het geheel onder af en toe roeren een uur of anderhalf zachtjes stoven.
Voeg na anderhalf uur de aardappelen toe en roer het geheel weer goed door. Laat het geheel nog een uurtje zachtjes stoven of totdat de aardappelen gaar zijn.
Serveer eventueel met de fijngesneden koriander er over gestrooid. Lekker met rijst, chapatis of gewoon roti.