Ananas met chilipeper en mosterdzaad

Ananas met chilipeper en mosterdzaad

Tegenwoordig ben ik van het warme fruit. Dat is wel eens anders geweest. Een toetje van warm gestoomde mango en peer met een dressing van limoensiroop is echt superlekker. Fruit als onderdeel van de warme maaltijd kan ook verrassend lekker zijn. Zoals met deze ananas, die door de specerijen een hele warme en kruidige smaak krijgt. Warm vind ik dit het lekkerst, maar afgekoeld ook lekker, maar misschien dan wel als het buiten wat warmer is.

Als klein jongetje vond ik overigens komijn helemaal niks. Niet in de kaas (‘pitjeskaas’) en niet door het eten. Maar gelukkig ben ik goed opgedroogd :-).

Men neme:

  • 1 ananas
  • 50 ml water
  • 150 ml kokosmelk
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl zout
  • 1 tl fijne suiker
  • 1 el arachideolie
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 kleine ui
  • 2 gedroogde rode chilies

 

Snij de ananas over de lengte in vier parten. Verwijder de kern en de schil. Snij de ananas in grove, hapklare stukken.

Doe de ananas in een wok met het water en de kokosmelk. Voeg de kurkuma en chilivlokken toe en laat het geheel een minuut of 10 zachtjes sudderen, met een deksel op de wok. Laat de ananas niet te zacht worden. Haal dan de deksel van de wok en laat het vocht indikken.

Verhit in een tweede wok de olie en voeg de mosterdzaadjes toe. Zodra deze springen voeg je de komijnzaadjes en een fijngesneden ui toe. Blijf roerbakken op niet te hoog vuur, totdat de ui zacht is.

Voeg vervolgens de gedroogde chilies toe en roerbak nog eens een minuut of 2. Giet daarna de specerijen en de ui over de ananas.

Meng het geheel goed door elkaar. Je kunt het warm serveren of iets laten afkoelen. Beetje afhankelijk van de rest van de maaltijd.

Mocht je overigens verse curryblaadjes hebben, dan kun je er een paar tegelijk met de gedroogde chilies toevoegen en even roerbakken. Ze staan in het oorspronkelijke recept, maar omdat ik ze nooit tegenkom, laat ik het dus altijd weg. De ananas smaakt er niet minder om!

 

2 gedachten over “Ananas met chilipeper en mosterdzaad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.