
Appelmoescake zonder boter
Er is meer dan kaneelcake met vanille. Kaneel combineert ook erg goed met appel. Vaak bevat een appel-kaneel cake stukjes appel. In afwijking hierop een simpel gerecht met een verrassend ingrediënt: eigen gemaakte appelmoes van appels uit eigen tuin. Jammer genoeg is het niet altijd de tijd van verse appels: in onze tuin staat de boom nog in bloei. Dan maar een keer appelmoes maken van gekochte appels.
Hieronder mijn eigen versie van applesauce tea bread.
Zonder boter maar met appelmoes levert het een cake met, laat ik zeggen, aparte textuur, consistentie en smaak op.
Is de kaneelcake met vanille mooi droog, deze appelmoescake is smeuïg.
Nog niet opeten
- 300 gram appels voor ongeveer 250 gram appelmoes
- 250 gram bloem
- 50 gram witte basterd suiker
- 50 gram bruine basterd suiker
- 180 ml melk op kamertemperatuur
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel vers gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout (optioneel)
Noot
Als je (200 gram) boter toevoegt en goed mixed met de suiker dan lijkt het meer op een gewone cake qua structuur. Dat soort cakes zijn er al genoeg van, daarom gebruik ik dat in deze cake zelf nooit.
Tussenstap: zelf appelmoes maken voor in een cake
Normaal maak je appelmoes lekkerder met kruiden enzo. Maar de andere ingrediënten in de cake verzorgen dat aspect al. Om zelf appelmoes te maken neem je ongeveer 300 gram dun geschilde en in kleine blokjes gesneden kookappels, zoals bijvoorbeeld Golden Delicious, Jonagold, Goudreinet, James Grieves of Fuji. Bedek de bodem van een pan met een klein bodempje water zodat de appels kunnen stomen, en niet koken. Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren zodat de appels niet aanbranden. Laat de appels op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten zacht stomen onder af en toe roeren. Kook tot de appelstukjes zacht zijn. Gebruik dan een staafmixer om fijne appelmoes te maken. Dek het af en laat het goed afkoelen in de koelkast. Voor gebruik eerst weer op kamertemperatuur laten komen.
Aan het werk (15 + 50 minuten)
Verwarm de elektrische oven voor op 170°C.
Beboter een cakeblik van ongeveer 10 x 24 cm en druk bakpapier op de bodem en tegen de wanden.
Zeef de bloem in een kom en meng er de kaneel, suiker en de bakpoeder goed doorheen. Vooral de bruine basterd suiker wil graag klonteren.
Voeg achtereenvolgens de appelmoes, het ei en de melk toe. Vermeng alles elke keer goed met een spatel voordat je het volgende ingrediënt toevoegt.
Spatel het vochtige mengsel in het bakblik.
Bak in de oven voor 50 tot 60 minuten. De cake is klaar als een satéstokje er droog uitkomt nadat je hem in de cake hebt gestoken.
Variaties
Wat ik zelf wel eens doe is de hoeveelheid melk drastisch verminderen. Dat levert een drogere en veerkrachtigere cake op. En wil je nog sneller klaar zijn: neem appelmoes uit een potje.
Een halve theelepel gemalen kruidnagel toevoegen geeft extra smaak.
En natuurlijk kan je altijd noten toevoegen. Leg 60 gram fijn gehakte walnoten in 1 laag in een koekenpan, en laat die in 5 tot 7 minuten op medium stand goudkleurig worden. Als laatste toevoegen aan het cake mengsel.