Aubergine gevuld met garnaaltjes en pinda sambel

Aubergine gevuld met garnaaltjes en pinda sambel

Ik ken diverse mensen die aubergine maar niets vinden. Dat is volgens mij een textuur-dingetje. Qua smaak is de aubergine weinig extreem, zeker nu de aubergine niet meer de bitterheid heeft zoals vroeger. Maar aan een gare aubergine valt weinig te knagen of te bijten, dat zal menigeen tegenstaan, jammer genoeg. De zachte smaak is subtiel en de structuur vind ik misschien nog wel het lekkerste in de Fish-fragrant eggplant van Fuchsia Dunlop. De aubergine is daarin zijdezacht en met een wonderlijke smakencombinatie, waarvan vis er overigens geen is (net zoals bokkenpootjes niet naar bok smaken). De aubergine wordt veel gebruikt in lasagne-schotels, maar zelf ken ik het vooral uit de Chinese keuken en tegenwoordig ook uit de Surinaamse keuken, al zit daar ook wel een link tussen door de vele Chinese contractarbeiders die vanaf midden negentiende eeuw naar Suriname kwamen en daardoor hun stempel op de Surinaamse keuken drukten. Grappig genoeg heet de aubergine bij de Chinees (Chi Min, aanrader!!!) in Paramaribo ‘boulanger’. Wie het weet, mag het zeggen.

Ook de droge garnaaltjes ken ik vooral uit de Oosterse keuken. Heb ik leren eten, maar ik raakte volledig overtuigd door de gestoomde pompoencake. Probeer het zonder de garnaaltjes en het is een wereld van verschil, lang niet zo lekker ook. Als je ze goed bereid, smaakt je gerecht er niet ‘vissig’ van. Maar ze zijn wel een beetje een acquired taste, zeker voor iemand als ik die opgegroeid is met aardappels, groente en vlees.

  • 1 aubergine of 2 chinese aubergines
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 tn knoflook
  • 20 gr gedroogde garnaaltjes (toko)
  • 3 el pinda sambel (toko) of anders saus voor petjel
  • 1 el pindaolie

Week de garnaaltjes minimaal een uur in (kokend) heet water, zodat ze goed zacht zijn. Maak ze eventueel nog een beetje schoon als dat nodig is. Hak ze daarna ze fijn mogelijk.

Halveer de aubergines over lengte en maak inkervingen in het vruchtvlees. Kook de helften een paar minuten totdat de schil begint te rimpelen. Pas op dat de aubergine niet te gaar wordt, want dan wordt het vervolg lastig en vooral onhandig. Haal het vruchtvlees uit de aubergine, maar laat een laagje over voor de stevigheid.

Pers de knoflook uit en bak deze samen met de fijngesneden ui en de fijngehakte garnaaltjes zachtjes in de olie. Voeg na een paar minuten het fijngeprakte vruchtvlees van de aubergine toe en bak het geheel zachtjes gaar. Verwarm intussen de oven op 180 graden.

Leg de auberginehelften in een licht ingevette ovenschaal en vul de aubergine met het mengsel. Meng de pinda sambel met een eetlepel water zodat het ietsje smeerbaar wordt. Spreid de pinda sambel uit over de aubergine en zet het een minuut of 10-15 in de oven.

Als het klaar is, serveer je er eventueel nog een paar stokjes kentang over, voor een knapperige bite. Lekker met (opgebakken) rijst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *