Ayam Merah – Rode kip

Ayam Merah – Rode kip

De neefjes eten morgen mee. Eigenlijk kan ik niet meer van neefjes spreken, aangezien ze in lengte mij al bijna evenaren. Maar voorlopig hou ik nog even vol. Vinden ze ook leuk, mijn neefjes.

Maar wat eten de neefjes? Gelukkig weet ik dat ze graag rode kip eten. De afgelopen twee jaar heb ik nl. bij verschillende familiegelegenheden rode kip klaargemaakt en het viel op dat in welke hoeveelheid ik het ook had gemaakt, er geen restjes overbleven.

Het recept heb ik gepikt van het onovertroffen Kokkie Blanda waar een keur aan Indische recepten te vinden is. Het belangrijkste verschil met het oorspronkelijke recept is dat ik geen hele kip gebruik, maar kippendijen. Geen gepluk met botjes.

Standaard maak ik het een dag van te voren, zodat het vlees nog lekker een dagje kan dobberen in de saus. En ook standaard is dat ik het per kilo maak, aangezien het goed in te vriezen is.

Men neme:

  • 1 kilo kippendijen
  • 4 el sojasaus dark
  • 4 el sojasaus light
  • 4 el shoaxing rijstwijn
  • 2 el palmsuiker
  • 4 tn knoflook
  • 4 cm gember
  • 4 steranijs
  • 4 el water
  • 2 tl sesamolie

(Snij eventueel nog wat vet weg van de dijen.)

Hak de gember heel fijn (of rasp het) en plet de knoflook. Verhit in een wadjang of een grote braadpan de ketjap, rijstwijn, palmsuiker, steranijs, knoflook, gember en water. Als het kookt, voeg dan de kip toe en deksel er op. Verlaag het vuur en laat het een minuut of 30 stoven. Draai de stukken vlees halverwege een keertje om.

Haal het vlees uit de pan en zeef de saus. Giet de saus vervolgens over de kip en besprenkel deze met seseamolie. C’est tout.

Dit keer geserveerd met rijst, doperwten en kentang goreng (uit een zakje).

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Ayam Merah – Rode kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *