Babi ketjap

Babi ketjap

De lekkerste babi ketjap at ik zo’n 25 jaar geleden bij de Chinees in Bunnik. Met enige regelmaat werd er toen Chinees gehaald. De babi ketjap was zoals ik hem niet eerder had gehad, met een dikke, stroperige, zoete en pikzwarte saus. Zo moest babi ketjap smaken! Dat gerecht bleef favoriet totdat het restaurant een nieuwe eigenaar kreeg en de keuken een nieuwe kok. In het vervolg kende de babi ketjap een slappe, dunne saus dat niet in de buurt kwam van dat goddelijke gerecht bij de voorgangers. Het duurde vervolgens even voordat het mij lukte een babi ketjap te maken die in de buurt kwam. Volgens mij zit het geheim in de ketjap. Dat wil zeggen met de ketjap van ABC of Bango heb je de perfecte zoet-zout verhouding. De meeste andere merken zijn of te vlak van smaak of vragen voor dit gerecht de toevoeging van wel heel veel gula djawa. Tenminste, dat is mijn mening. En 25 jaar geleden gebruikte ik nog regelmatig djahé of gemberpoeder, aangezien verse gember nog niet overal verkrijgbaar was en de toko wel helemaal in Zeist of Utrecht was…

Je kunt het gerecht maken met varkenshaas, wat lekker mals is, of met hamlappen (iets steviger bite) of met speklappen. Of een combinatie van hamlappen en speklappen. Ik gebruik of hamlappen of varkenshaas. Hangt een beetje af van de hoeveelheid die ik maak. Varkenshaas heeft daarnaast iets minder suddertijd nodig dan hamlappen. Dat kan ook een rol spelen.

Babi ketjap is overigens helemaal niet moeilijk om te maken, zoals zoveel gerechten. Gewoon een kwestie van de juiste ingrediënten.

Men neme:

  • 500 gr hamlappen
  • 2 sjalotjes
  • 4 tn knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 dl gembersiroop
  • 1,5 dl ketjap
  • 2 el rijstazijn

Snij de hamlappen in blokjes. Snij de sjalotjes, knoflook en gember heel fijn of gebruik een vijzel of tjobek om er een pasta van te maken. Eventueel kun je de gember ook raspen.

Bak het vlees rondom bruin en voeg de pasta toe. Fruit het licht, laat het niet te hard bakken.

Voeg vervolgens de ketjap, de gembersiroop en de rijstazijn toe. Laat het geheel 30-40 minuten zachtjes sudderen.

Is de saus nog te dun? Laat het wat inkoken of voeg een theelepel maizena in een beetje water toe om het in te dikken.

Serveer met bijvoorbeeld sambal boontjes of tjap tjoy. Lekker snel en een goede manier om van je groenterestjes af te komen.

 

Eén gedachte over “ Babi ketjap

  1. Als je de babi ketjap een dag laat staan, wordt de smaak alleen maar beter. De kruiden kunnen dan goed in het vlees trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *