
Baechujeon – Koreaanse pannenkoek met Chinese kool
Terugkerende lezers weten ongetwijfeld dat ik regelmatig soep maak. Lekker als lunch of als avondmaaltijd. Snelle favorieten zijn (Chinese) tomatensoep en heet-zure soep. De tomatensoep is snel en in verschillende varianten te maken. De heet-zure soep kost misschien net iets meer tijd, maar is lekker bij zowel tropische temperaturen als winterse omstandigheden. Belangrijk is ingrediënt voor deze soep is Chinese kool. Je hebt echter wel meer kool dan je nodig hebt voor je soep. Wat doe je met de rest?
Uiteraard kun je de Chinese kool in stukken snijden en wokken. Lekker door de gebakken rijst bijvoorbeeld. Of je maakt er okonomiyaki mee, een Japanse pannenkoek. Aan eentje heb je meer dan genoeg. Maar als je de kool heel hebt gelaten, dat wil zeggen dat je er alleen bladen van af hebt gebroken en niet de kool doormidden hebt gesneden, dan kun je met de bladeren zelf een lekker Koreaans gerechtje maken. Zo ontdekte ik onlangs in ieder geval dankzij de Koreaans-Amerikaanse Maangchi. Chinese kool als pannenkoek, als het ware. De Koreanen blijken overigens groot fan van pannenkoekjes in allerlei smakelijke varianten. Daarover binnenkort veel meer. Ideaal namelijk om je restjes groente te gebruiken als je geen zin hebt in een soepje.
Nog even over Chinese kool. Het zal je misschien al eens zijn opgevallen dat er soms miniscule zwarte stipjes voorkomen op onder andere de witte nerven. Vroeger dacht ik nog dat ik de restjes kool misschien te lang in de koelkast had liggen. Maar dat blijkt niet het geval. Je kunt ze ook niet wegvegen, de vlekjes zitten echt in het blad. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een grote opname aan zouten, met name kalium, de hoeveelheid stippen vergroot. Een goede vochtvoorziening tijdens de teelt vermindert de kans op vergrote stippen bovendien. De ‘stipgevoeligheid’ verschilt per ras en voor de verkoop is zo weinig mogelijk stippen gewenst. Kwaad kan het in ieder geval niet. ¹
Terug naar de Baechujeon, de Koreaanse pannenkoek van Chinese kool. Het is een lekker lunchhapje en een verrassend voorgerecht. Onderstaand recept is in dat geval genoeg voor 3-4 personen.
Een veelgebruikt ingrediënt in de Koreaanse keuken is gochugaru, grove rode chilipoeder. Gochugaru smaakt iets milder dan andere rode pepers en geeft een typische smaak aan veel gerechten, zoals bijvoorbeeld kimchi. Het is verkrijgbaar in de meeste toko’s. Ik zou het niet vervangen door een ander chilipoeder of chilivlokken.
Baechujeon (en andere Koreaanse pannenkoeken) eet je uiteraard niet met stroop, maar met een dipsaus. Maak die eerst.
Saus
- 2 el sojasaus light
- 1/2 tl gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
- 1 el witte rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 1/2 lenteui
Snij de lenteui in kleine ringetjes en meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Zet klaar in kleine kommetjes om te dippen.
De Chinese kool
- 6 koolbladeren
- 250 ml groente- of kippenbouillon
- 80 gr bloem
- 1 ei
- 1/4 tl zout
- arachideolie
Maak de koolbladeren goed droog en snij de koolbladeren van onderen in zodat je ze plat kunt leggen.
Maak het beslag. Het mag niet te dik zijn, je wil uiteindelijk geen klonten deeg aan je bladeren hebben hangen.
Verhit wat olie in een koekenpan en laat deze goed heet worden.
Haal een koolblad door het beslag en laat overtollig beslag er af lekken. Leg de kool in de koekenpan en druk plat met een lepel. Herhaal dit met een tweede blad.
Laat de koolbladeren twee minuten bakken op niet te hoog vuur. Draai de kool om en bak nog een minuut of anderhalf. Voeg eventueel nog een beetje olie toe. De koolbladeren moeten deels knapperig blijven.
Doe hetzelfde voor de overige bladeren.
Snij voor ieder twee koolbladeren aan repen zodat ze makkelijk te eten zijn (met stokjes). Serveer met de dipsaus.
Een smakelijk en verrassend voorgerecht voor een gezellige maaltijd.
Noot
1. C. van Wijk, PPO-agv Lelystad, Onderzoek naar het voorkomen van zwarte vlekken in Chinese kool, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV. augustus 2002
PPO-projectrapport nr. 1180607
2 gedachten over “Baechujeon – Koreaanse pannenkoek met Chinese kool”
Hoi Damten, nooit zelf de moeite genomen om uit te zoeken waar die zwarte stipjes vandaan komen of wat ze zijn. Maar jij nu wel en met dank aan C. van Wijk weet ik nu ook hoe het zit! Is het niet een geklieder om ze te maken? En ja, als je lekker wilt eten moet je daar wat voor over hebben, dat hoor ik je zeggen!! 😉
De Japanse pannenkoek nog steeds niet gemaakt, maar staat al lang op mijn ’to cook’ lijst. Binnenkort toch maar eens doen. Deze week op de planning asperges op klassieke wijze (vanavond), lasagne met aubergine en zonder vlees, snijbonen en een saucijs met gekookte aardappelen, pita sabich en voor de man een hamburger. En misschien eind van de week Thaise curry met paksoi en tempeh. Fijne week!
Hoi, geen geklieder. Als je wel kliedert, dan doe je iets niet goed 😉
De pita sabich ken ik niet. Zal ik op het lijstje zetten.