Baghali ghatogh – Iraanse tuinbonen

Baghali ghatogh – Iraanse tuinbonen

Baghali ghatogh is een ontzettend lekker en eenvoudig gerecht met tuinbonen, dille, kurkuma en eieren. Simpeler kan bijna niet. Het is ook zo klaar, alleen het dubbeldoppen van de tuinbonen is even een klusje.

Tuinbonen is zo’n groente waar veel mensen vroeger niet dol op waren vanwege de geur tijdens het koken. Die geur is echter alleen bij de enkel gedopte bonen en is afkomstig van het stugge vliesje. Al met al zijn ze best lekker. Maar nog lekkerder zijn dus dubbelgedopte bonen. Je bent er even zoet mee, zeker als je voor vier man moet koken, maar het resultaat is er ook naar. En dat moeten ze in het noorden van Iran ook gedacht hebben.

Baghali ghatogh wordt in principe gemaakt met tuinbonen, maar wordt buiten Iran ook gegeten met limabonen of kidneybonen.

Normaal gesproken gebruik ik zelden dille, maar bij dit gerecht maak ik dat ruimschoots goed.

 • 5 ons dubbelgedopte tuinbonen
 • 2 + 2 el ghee
 • 1/2 tl zout
 • vers gemalen zwarte peper
 • 3 tn knoflook, fijngesneden
 • 1 tl kurkuma
 • 2 el gedroogde dille
 • 1 ui, in dunne ringen
 • 500 ml kokend water
 • 4 eieren

Smelt de ghee en bak de uiringen bruin. Zet daarna apart.

Voeg nog wat ghee toe aan de pan en daarna de dubbelgedopte tuinbonen met zout en zwarte peper. Bak de bonen in een minuut of zeven, maar blijf af en toe voorzichtig roeren zonder de bonen te breken.

Voeg de ui toe met de kurkuma en knoflook. Roerbak nog eens 2 minuten.

Voeg de dille met het kokende water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna met een deksel 30 minuten zachtjes pruttelen.

Breek daarna één voor één de eieren in een kommetje en laat het ei telkens voorzichtig in de pan glijden.

Doe de deksel op de pan tot het eiwit gestold is.

Serveer het met kateh, Perzische rijst, of gewone rijst. Of zoals ik met gebakken aardappelpartjes.

2 gedachten over “Baghali ghatogh – Iraanse tuinbonen

 1. Dit lijkt me erg lekker! Ik zie ze zo weinig, tuinbonen, jammer vind ik dat. Gelukkig heb je ze ook in de diepvries. En vervangen door een ander boontje of erwtje kan natuurlijk ook. Het lekkerste tuinbonengerecht ooit was een bordje tapas in zuid Spanje, bij een klein barretje met een geweldige keuken. Tuinbonen, ham , knoflook en ui in een zwembad van olijfolie en kruiden… goddelijk! Het plekje, het weer, het vakantiegevoel hebben daar natuurlijk aan bijgedragen. Eenmaal thuis is het tóch anders! Nog nooit iets uit Iran gekookt, ga ik snel doen!

  1. Binnenkort nog wat meer gerechten uit Iran. Ook voor mij redelijk onontgonnen terrein, maar heeft in het verleden grote invloed gehad op de keuken van India.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *