Baigan pachchadi (gekruide aubergine met yoghurt) met komkommer-raita

Baigan pachchadi (gekruide aubergine met yoghurt) met komkommer-raita

Sinds ik uit India terug ben, heb ik de drang om van alles uit te proberen. Zo heb ik de afgelopen weken als drie keer Paneer Masala gegeten, telkens iets anders in de receptuur om maar zo dicht bij de smaak van India te komen. Nog niet gelukt natuurlijk. De paneer maakte ik vroeger zelf, beetje een klusje, maar met wat geduld redelijk te doen. Maar dat was voordat je paneer in de toko kon vinden. Gemak dient de mens op sommige punten. Van de laatste keer had ik nog yoghurt over, dat vraagt in ieder geval om een simpele komkommer-raita. Lekker met bijvoorbeeld roti. Raita is als bijgerecht vooral bedoeld als verfrissend tegenhanger van een kruidig hoofdgerecht. ‘It will cleanse the palette’, zoals onze begeleider haarfijn uitlegde met zijn scherpe stem en prachtig Indiaas accent. Niet dat ik dat niet wist, maar de man benoemde bij elk gerecht dat we voorgeschoteld kregen wat het was en hoe bijzonder de smaak was. En hij had eigenlijk altijd gelijk. Het was bovendien een luxe, een gids die ons niet alleen vertelde over rijke geschiedenis van het land, maar die ons ook nog wegwijs maakte in de Indiase keuken. Nu moet ik zelf weer uitzoeken wat het is. Yoghurt dus. Genoeg voor de raita en voor een lekker aubergine-recept. Wat in ieder geval grappig is, is dat ik pas bij het uitbuiken doorhad dat ik gewoon weer vegetarisch gegeten had. Typisch, dat je bij veel Indiase gerechten het vlees niet ‘mist’.

In dit recept kun je de groene peper en de chilipoeder eventueel achterwege laten als je eters hebt die niet van pittig houden. Of ze gewoon een beetje uitdagen en dan de hoeveelheden iets aanpassen. Het is sowieso niet superheet. Zoals met zoveel gerechten uit de Indiase keuken: heel kruidig, maar niet per se heet. En lekker dus in combinatie met raita, die je overigens in verschillende varianten hebt.

Komkommer-raita

 • 1/2 komkommer
 • 3 dl (milde) yoghurt
 • 1 groene peper
 • 1/4 tl verse gemalen komijn
 • 1 tl zout

Gebruik je komijnzaadjes, rooster ze dan eerst even voordat je ze fijnmaalt. Ontdoe de peper van de zaadlijsten en snij ze fijn. Halveer de halve komkommer en ontdoe de helften van de zaadlijsten. Hiermee voorkom je dat je raita heel waterig wordt. Meng alle ingrediënten in een kom en zet het een paar uur in de koelkast. Is de raita iets te zuur naar je zin, voeg dan een beetje suiker toe. Een theelepel kan al genoeg zijn. Maar maak het niet zoet, de bedoeling is dat de raita lekker verfrissend is.

Baigan Pachchadi

 • arachide-olie
 • 1 tl zwart mosterdzaad
 • 1 ui, fijngesneden
 • 2 groene pepers, fijngesneden
 • 1 aubergine
 • 1 rijpe tomaat, in blokjes gesneden
 • evt. zout
 • 1 tl garam masala
 • 1 tl chilipoeder
 • 3 dl yoghurt
 • handje blaadjes koriander, fijngesneden

Verhit een eetlepel olie op halfhoog vuur en strooi de mosterdzaad in de pan. Laat de zaadjes niet verbranden, want dan krijg je een bittere bijsmaak aan het gerecht. De zaadjes zijn klaar als ze ‘poppen’. Voeg de ui en de peper toe en laat het een paar minuten zachtjes bakken totdat de ui zacht is.

Schil intussen de aubergine en snij deze vervolgens in blokjes. Als de ui klaar is, voeg je de aubergine toe en roerbakt deze een paar minuten. Voeg vervolgens de tomaat, de garam masala en de chilipoeder toe. Voeg een paar eetlepels water toe en bedek de pan zodat de aubergine en de tomaat helemaal gaar worden.

Als alles echt helemaal gaar is, neem je een stamper en maakt een brei van het geheel. Proef eventueel of het gerecht wat zout nodig heeft. Ik laat het vaak achterwege.

Giet de yoghurt erbij en de helft van de fijngesneden koriander. Roer het goed door en verwarm het flink. Serveer het heet en strooi er rest van de koriander over.

Ik serveer het met roti en komkommer-raita . Naan kan uiteraard ook of zelfgemaakte chapatis. Eventueel kun je het met rijst eten.

De spelling van het gerecht ben ik nog niet helemaal uit: baigan/baingan pachadi/pachchadi, de meningen verschillen er over.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *