Balkenbrij, sperziebonen, aardappelpartjes en gorgonzola

Balkenbrij, sperziebonen, aardappelpartjes en gorgonzola

Het roept altijd een gevoel van weemoed op als we weten dat we de laatste balkenbrij van het seizoen gaan eten. Meestal ergens in maart, maar door sommige slagers al eerder, wordt de laatste balkenbrij gemengd, gekoeld en in blokken gesneden, voor de verkoop.

Je kunt het natuurlijk invriezen, die balkenbrij, maar dat doen we liever niet. Alleen bij bulk aankoop in het op afstand gelegen Salland, dan willen we het wel eens doen. Een deel verse balkenbrij diezelfde avond bakken, een ander deel bewaren voor later, in de vriezer. De smaak van uit-de-vriezer balkenbrij is weliswaar dezelfde als die van verse, maar de textuur, die is veel minder krokant.

De laatste balkenbrij van het seizoen. Puur compensatie gedrag is het daarom, bewust meer balkenbrij dan normaal gesproken op het bord, zodat we extra kunnen genieten van het einde van het balkenbrijseizoen.

Balkenbrij kan je op verschillende manieren behandelen. Je kunt het in grotere plakken snijden, verbrokkelen, of zoals hier, in kleinere plakjes snijden die iets dikker zijn dan normaal. Daarom de standaard 10 minuten baktijd hier met 2 minuten verlengd.

Gekozen voor sperziebonen als groente, met als extra smaakmakers stevige tomaatjes en een klein beetje gorgonzola piccante. Voor het gemak aardappelpartjes uit de oven – dat geeft rust aan het fornuis tijdens het koken, want de oven doet het werk – met als extra smaakmakers chipotle sauce en mayonaise.

En de balkenbrij dus, zonder extra smaakmakers, want het rommelkruid in de balkenbrij heeft al enorm veel smaak van zichzelf.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

 • 800 gram balkenbrij (laatste keer van het seizoen, extra veel genomen)
 • 600 gram verse sperziebonen
 • 1 kilo kruimige en rode alouette aardappels, met gladde schil
 • 8 kleine roma trostomaatjes
 • 2 eetlepels chipotle sauce
 • 1 eetlepel mayonaise
 • brokjes gorgonzola piccante
 • 2 klontjes boter
 • flinke scheut arachideolie

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.

Was de aardappels schoon en verwijder eventuele ogen.

Snij kleine aardappels in de lengte in 4 partjes. Snij grote aardappels in de lengte in 6 partjes.

Doe de partjes in een kom en giet de arachideolie erbij. Even goed doorroeren.

De aardappels over de bakplaat verdelen en 50 minuten bakken in het midden van de oven. Halverwege de partjes omroeren en de temperatuur verhogen tot 220°C.

Spoel de sperziebonen onder koud water, snij de toppen eraf en breek ze doormidden. In rustig kokend water 20 minuten garen.

Pak 2 hele brede koekenpannen.

Snij de balkenbrij in kleine plakken van (maximaal) 1 centimeter dik.

Verhit boter in de koekenpannen en bak de balkenbrij in 8 à 10 minuten gaar én knapperig, op halfhoog vuur. Halverwege keren.

Meng de mayonaise en chipotle sauce door elkaar in een laag kommetje.

Snij de tomaatjes in stukjes.

Giet de sperziebonen af en verdeel over de borden.

Verdeel de balkenbrij over de borden.

Aardappelpartjes uit de oven halen en over de borden verdelen.

Verdeel de tomaat en brokjes gorgonzola piccante over de sperziebonen.

Druppel het chipotle-mayonaise mengsel over de aardappelpartjes.

Direct serveren.

Resultaat

Borden opgebouwd uit drie verschillende smaak-ingrediënten.

Balkenbrij met rommelkruid, sperziebonen met tomaat en kaas, en aardappelpartjes met een smaakvolle saus. Prachtige metgezellen van die laatste-keer-van-het-seizoen balkenbrij.

Nu wel even uitbuiken. En pas in november weer balkenbrij.

En voor nu, weemoed aan de kant. Het vers-van-het-land seizoen staat weer voor de deur. Ook genieten. Van andere eetdingen. Kom maar op, volgend seizoen.

Nederland en de 4 seizoenen. Genieten!

 

5 gedachten over “Balkenbrij, sperziebonen, aardappelpartjes en gorgonzola

 1. Hoi BroeR, ik ken het alleen van naam maar heb nog nooit balkenbrij gegeten. Ik heb het net nog eens opgezocht en lees hoe en waarmee het gemaakt wordt. Ik zou het moeten proeven om te weten of ik het lekker vind. Zo’n mooi opgemaakt bord met gebakken plakken balkenbrij ziet er wel lekker uit!

  1. Balkenbrij kan je gewoon kopen bij slagers en supers. Zelfs in het westen van het land tegenwoordig.

   Balkenbrij gebruikt bruin rommelkruid. Er is ook rood rommelkruid. Dat wordt vooral in Rotterdamse kruidbroodjes gebruikt!

   1. Misschien moet ik het dan toch een keertje proberen! Maar dan liever van een slager dan een supermarkt. En nog beter van een slager die het ook echt zelf maakt. Rommelkruid had ik nog nooit van gehoord, lees net op het web dat het een mengsel is, klinkt lekker!

    1. Rommelkruid is ook heel makkelijk om zelf te maken. In knapperige balkenbrij een genot.

     Je kunt ook gehakt met rommelkruid mengen. Dan kan je er hamburgers mee maken. Alleen als tussenstap natuurlijk, om te kijken of je de kruidensmaak echt lekker vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *