Balkenbrij, zilvervliesrijst en verse sperziebonen

Balkenbrij, zilvervliesrijst en verse sperziebonen

Ik schreef al eens eerder een soort van ode aan balkenbrij. Een streekgerecht dat veel mensen niet kennen en als ze de ingrediënten horen vervolgens niet willen eten. Ik blijf erbij: het is fenomenaal lekker.

Balkenbrij importeren wij nog steeds uit Salland, hoewel het inmiddels ook wordt gemaakt door onze lokale slager, ver buiten het oorspronkelijke leefgebied van balkenbrij. Komt vast omdat iedereen maar blijft verhuizen naar andere gebieden in Nederland en zijn of haar lokale keuken meeneemt. En daarmee lijkt het er op dat de tijden in het jaar dat je balkenbrij kunt kopen zich ook uitbreiden. Hoe lekker ook, persoonlijk vind ik echter dat de buitentemperatuur onder de 15°C moet zijn gezakt: herfst en winter zijn de seizoenen waarin wij balkenbrij eten.

Door dat importeren koop ik wel meer balkenbrij dan je in 1 maaltijd op kunt eten. De rest gaat in de vriezer. Dat levert weer ontdooid nog steeds lekkere balkenbrij op, met maar 1 nadeel. Weer ontdooide balkenbrij is minder stevig dan verse balkenbrij en heeft daardoor wat meer moeite om in heel blijvende plakken te worden gebakken.

Normaal leg je de krokant gebakken balkenbrij in plakken naast de rest van de ingrediënten op de borden. Balkenbrij plakken bak je daarom in platte koekenpannen: balkenbrij moet de bodem van de pan voelen anders wordt het niet krokant. Deze keer had ik nog maar 1 schone grote koekenpan en die heeft een licht opgehoogd ruitjespatroon in de keramische bodem. Je weet dan eigenlijk wel dat het niet goed kan gaan, maar de balkenbrij trek was te groot om te wachten. En ja hoor, tijdens het omdraaien braken de plakjes deze keer inderdaad en meer dan normaal in stukjes. Het mochten geen plakken balkenbrij meer worden genoemd.

Tijd voor een experiment. Nadat de balkenbrij krokant was gebakken, voor het eerst alle balkenbrij in kleinere stukjes geruld en vervolgens nog even doorgebakken. Gemengd door de zilvervliesrijst en met verse sperziebonen opgediend.

Zonder verdere toevoegingen. Geen extra kruiden, specerijen of zout erdoorheen en ook zonder ketchup, de klassieke begeleider van krokante balkenbrij.

Nog steeds fenomenaal lekker. Verrassend? Qua smaak niet natuurlijk, balkenbrij! Qua textuur eigenlijk wel. Dat het los geruld ook overeind blijft. Balkenbrij!

Nog niet opeten (een grote portie voor 1 persoon)

  • 125 gram balkenbrij
  • 150 gram verse sperziebonen
  • 100 gram zilvervliesrijst

Aan het werk (30 minuten)

Dop de sperziebonen en spoel ze goed schoon in koud water. Kook ze beetgaar in ongeveer 15 minuten.

Kook de zilvervliesrijst gaar volgens voorschrift. Of nog lekkerder, bak al gegaarde en weer afgekoelde rijst op.

Snij de balkenbrij in hanteerbare plakken en bak ze krokant. Elke kant ongeveer 4 tot 5 minuten. Daarna de balkenbrij in kleine stukjes rullen.

Meng de balkenbrij door de rijst. Sperziebonen in het midden van het bord leggen en de rijst met de balkenbrij eromheen draperen.

Direct serveren.

Resultaat

Een eigenlijk iets te goed gevuld bord voor 1 maaltijd. Dat wordt uitbuiken.

Wel een nieuwe loot aan de balkenbrij maaltijdboom.

 

2 gedachten over “Balkenbrij, zilvervliesrijst en verse sperziebonen

  1. Nog nooit balkenbrij gegeten, ik woon in de Randstad, waar ik het nog nooit heb gezien. Een goede vriend van mij uit Twente vindt het heerlijk, misschien kan ik hem eens vragen om een stukje, zijn moeder maakt het nog zelf. Ik moet bekennen dat ik niet vooraan sta om te proberen, maar dat was met haggis net zo en dat vond ik ook erg lekker! Weer leuk om te lezen!

    1. Het is ook wel te krijgen in de Randstad, wel een beetje zoeken.

      Makkelijker: als je een keer in Overijssel (Salland) bent, in een dorp bij een echte slager binnenlopen en balkenbrij kopen. Koeltas mee, voor de terugweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *