
Bang-bang kip (met pindakaas)
Een klassieker uit de keuken van Sichuan, maar tegenwoordig in veel versies te verkrijgen die soms nauwelijks meer op het origineel lijken. Waarom bang-bang? Wel, omdat de bereide kip traditioneel met een hakmes of stok een beetje wordt platgeslagen, waardoor de kip makkelijker te scheuren of te plukken is.
Het wordt traditioneel dus gemaakt met kip en geserveerd als voorgerecht. De kip wordt in dunne reepjes gescheurd. Of geplukt. Maar alternatieve versies bevatten soms hele stukken kip of zelfs garnaal, gefrituurd of zoals dat tegenwoordig gaat, uit de airfryer. Ik blijf graag wat liever dichter bij het origineel. Gewoon, omdat het zo lekker is.
Een belangrijk ingrediënt voor bang-bang chicken is sesampasta. En dan niet tahin, dat tegenwoordig in de meeste supermarkten te koop is. Er is een belangrijk verschil tussen Chinese sesampasta en Arabische tahin. Chinese sesampasta wordt gemaakt van (gemalen) ongepelde en ongeroosterde sesamzaadjes. De Arabische tahin wordt daarentegen gemaakt van gepelde en geroosterde sesamzaadjes. Chinese sesampasta smaakt wat stroever en eerlijk gezegd dacht ik de eerste keer dat ik bang-bang chicken in een restaurant at, het gerecht was bereid met pindakaas. Later kocht ik zelf een potje sesampasta en snapte ik mijn vergissing. Waarschijnlijk omdat voor Chinese sesampasta ongeroosterde sesamzaadjes worden gebruikt, ligt de smaak niet ver af van pinda’s. Wel is de smaak heel wrang, veel meer dan van ongezoete pindakaas.
Dus eigenlijk hoor je bang-bang chicken met sesampasta te maken. Maar bovenstaande gebeurtenis zat in mijn achterhoofd toen ik eens bang-bang chicken wilde maken, maar uiteindelijk nog maar een restje sesampasta in het potje vond. Ik besloot het te proberen met pindakaas van 100% pinda’s, dus zonder suiker, zout en andere toegevoegde stoffen. 100% pindakaas lijkt qua structuur behoorlijk op sesampasta. Net zoals bij sesampasta moet je voor gebruik eerst de bovenliggende olie goed door de pasta roeren voor een homogeen geheel. Gebruik geen gewone pindakaas, dat geeft echt een heel andere smaak.
Gebruik je wel sesampasta, dan kun je dezelfde hoeveelheden hanteren. Eventueel zou je ook tahin kunnen gebruiken. Al denk ik dat de smaak van Chinese sesampasta dichter bij ongezoete pindakaas (100%) ligt dan bij tahin.
Essentieel is ook het gebruik van zwarte rijstazijn, en specifiek Chinkiang. Zwarte rijstazijn is verkrijgbaar in twee versies: gezoet en ongezoet. Voor bang-bang chicken heb je de ongezoete versie nodig. Die kun je ook gebruiken als dip bij dimsum of voor heet-zure soep.
- 5 dl water
- 350 gr kipfilet
- 6-8 lenteui, alleen de groene delen
- 2 cm gember
Verhit het water tegen de kook aan, maar laat het niet koken.
Snij de groene delen van de lenteui in stukken van 4-5 cm. Snij de gember in plakken.
Voeg de lenteui en gember met de kip aan het water. Laat de kip in 30-40 minuten zachtjes garen. Haal de kip daarna uit de bouillon en laat afkoelen.
Gooi de lenteui en gember weg en hou een paar eetlepels bouillon apart. Bewaar de rest van de bouillon voor een snel soepje.
- 1 el sojasaus light
- 1 el Chinkiang
- 1 el suiker
- 3 el pindakaas (100%)
- 1 el sesamolie
- 2 el chiliolie met vlokken
- 1- 1 1/2 tl gemalen Sichuanpepers
- 2-3 el bouillon (van de kip)
- 6-8 lenteui, alleen de witte delen
- 2-3 el ongezouten pinda’s
Snij de witte delen van de lenteui in stukken van 4 cm en vervolgens in dunne reepjes. Hou fris in een kommetje water.
Plet de pinda’s met een plat mes (tussen keukenpapier of een theedoek). Zet klaar.
Los de suiker op in de sojasaus en de Chinkiang. Voeg de pindakaas toe en roer toe een homogene massa.
Roer nu de chiliolie en de sesamolie met de fijngemalen sichuanpeper erdoorheen. Het resultaat is een vrij dikke saus. Verdun deze naar eigen voorkeur met 1 of meerdere eetlepels bouillon.
Meng de lenteui met de kip in een kom en giet er de saus overheen.
Doe de kip vervolgens op een mooi bord waar iedereen gezamenlijk van eet of in afzonderlijke kommetjes. Bestrooi de kip met de stukjes pinda.
Toch sesampasta gebruiken in plaats van pindakaas? Bestrooi de kip dan met wat geroosterde sesamzaadjes.
Als alternatief voor de lenteui of in combinatie met kun je ook in dunne reepjes gesneden komkommer (zonder zaadlijsten) toevoegen. Voor een fris accent.
2 gedachten over “Bang-bang kip (met pindakaas)”
Hoi Damten, ik wist wel dat er verschillende soorten sesampasta zijn, maar had nooit de moeite genomen om uit te zoeken hoe het zit. Ik zal de volgende keer dat ik op de Kruiskade bij de grote Aziatische supermarkt ben eens kijken voor de Chinese sesampasta én een fles zwarte rijstazijn, want die ken ik ook niet. Dit recept sla ik even op in mijn lijstje van dingen die een dezer maanden nog gemaakt zullen worden. Leuk om weer eens wat nieuwe ingrediënten te proberen!
Leuk! Fles met geel label voor de Chinkiang, kan haast niet missen volgens mij.