Bánh Tráng Nướng – ‘Vietnamese pizza’

Bánh Tráng Nướng – ‘Vietnamese pizza’

Heel erg bekend ben ik eerlijk gezegd niet met de Vietnamese keuken. Ik at ooit in Duitsland in een Vietnamees restaurant, maar dat had net zo goed een Chinees restaurant om de hoek kunnen zijn. Heel af en toe maak ik verse loempia’s (Goi cuon). Je kent ze wel, met een transparant rijstvel. Niet moeilijk om te maken, maar wel lastig om ze er goed uit te laten zien. Ze zijn overigens erg lekker. Wel hoop ik nog eens een Vietnamese broodjesverkoper tegen het lijf te lopen, want de Banh Mi lijkt mij goddelijk.

Een tijdje geleden kwam ik de term ‘Vietnamese pizza’ tegen, het was echter vooral de foto die mij overtuigde: dat moest ik een keertje maken. De ‘Vietnamese pizza’ heet in het echt Bánh Tráng Nướng en heeft eigenlijk niks gemeen met een pizza of met Italië. Het had ook een Vietnamese pannenkoek kunnen heten, het slaat dus nergens op. Je neemt een rijstvel als basis en ‘belegt’ dat met geklutst ei en lenteui. Daarop doe je een topping en je kliedert er wat sriracha en Japanse mayonaise (kewpie) overheen. En klaar!

Op het plaatje zag het er geweldig uit, maar toen ik het zelf aan het maken was bekroop mij toch enige twijfel. Het was zo simpel en de combi met kewpie leek mij plots minder aantrekkelijk. Na een paar minuten schoof ik de Bánh Tráng Nướng op mijn bord en met de pizzasnijder (het leek mij praktischer dan de vaak bij Bánh Tráng Nướng afgebeelde schaar) sneed ik het in punten (verdraaid, zou dan daar de benaming Vietnamese pizza vandaan komen?) En daarna was het stil in huis…

Ik maakte mijn versie met tonijn op water, maar je kunt er makkelijk mee variëren en beleggen naar voorkeur. Ik ga de volgende keer met geplukte kip proberen en/of met flinterdun gesneden (rode) ui. Of met sliertjes courgette.
Overigens nam ik rijstvellen bedoeld voor frituren. Die zijn namelijk heeeeeel iets dikker en breken minder snel tijdens het bereiden. In sommige recepten worden ook wel twee dunne rijstvellen op elkaar gelegd met een paar druppeltjes water er tussen. Gewoon een kwestie van proberen zou ik zeggen. Traditioneel bereid je de Bánh Tráng Nướng op een rooster boven houtskool, maar die heb ik niet in de keuken. Een koekenpan met dikke bodem werkt uiteraard ook prima. Als ik een gietijzeren koekenpan had, zou ik die gebruiken.

Voor 2 Bánh Tráng Nướng:

  • 2 rijstvellen
  • 2 kleine eieren
  • 2 lentui, in ringen gesneden
  • paar druppels sesamolie
  • 1 blikje tonijn op water
  • Sriracha
  • Kewpie

Kluts een ei en meng een lenteui er doorheen. Doe er een paar druppels sesamolie doorheen.

Verhit een pan op vuur en leg er een rijstvel in. Giet gelijk het ei met de lentui over het rijstvel en verdeel het met de bolle kant van een lepel.

Verdeel het blikje tonijn in twee porties en doe één portie over het ei.

Schud de pan af en toe even, zodat het rijstvel los in de pan blijft liggen.

De Bánh Tráng Nướng is klaar als de onderkant stevig is en licht verkleurd en het eimengsel volledig gestold is. Duurt een paar minuten.

Doe er tenslotte wat kewpie en sriracha over en klaar om te serveren. En terug naar de keuken om er snel nog eentje te maken.

2 gedachten over “Bánh Tráng Nướng – ‘Vietnamese pizza’

  1. Hoi! Leuk om te lezen dat het je toch smaakte ondanks de twijfel. Ik heb ze nog nooit gegeten, ook ik ben niet echt bekend met de Vietnamese keuken, maar wel eens zien maken in een televisieprogramma. Ik geloof een serie van Anthony Bourdain. Of ik ze ook ga maken weet ik nog niet, maar ik heb het stukje weer met plezier gelezen! De komende weten eet ik Spaans, in Andalusië! Fijne dagen Damten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *