Snel en handig: knoflookboter, knoflooksaus en komkommersalade

Snel en handig: knoflookboter, knoflooksaus en komkommersalade

Voorop gesteld, ik bezit geen barbecue en ik barbecue dan ook niet vaak. Ik ben dus zeker ook niet iemand die op pseudowetenschappelijk wijze zijn hamburger gaart. Of weet welke stukken vlees nu hip zijn om op de barbecue te laten verbranden. Of in een heel duur groot groen ei. Het is in ieder geval grappig hoe sommigen het barbecueën benaderen, waarbij de barbecue soms bijna een heiligdom is geworden met voorschriften. Zo willen sommigen per se geen vis of garnalen in het apparaat. Eigenlijk is dat helemaal niet grappig, want niets zo lekker als een visje gestoomd met knoflook of een lekkere sambal. Om over knoflookgarnalen maar niet te spreken! Nee, ik vind barbecue vooral leuk vanwege de vele hapjes eromheen en daarmee de gezelligheid. Ik eet veel liever een eigengemaakte aardappelsalade of een gevulde portobello met geitenkaas, wat noten en honing dan de zoveelste hamburger of kipsaté. (Ja, beste lezer, ik weet het. Ik heb die van jou nooit geproefd.) Wel mag ik graag een barbecue organiseren voor grote gezelschappen.

Het is wellicht de controlfreak in mij, ik weet nl. graag wat ik eet. Mijn record staat nog steeds op 65 man met daarbij allerlei eetwensen van mensen met verschillende overtuigingen en diëten. Het ruime budget wat ik destijds ter beschikking had, maakte het een waar eetfestijn. Deze week mocht ik voor een man of 25 een barbecue organiseren tegen een beperkt budget. Een herhaling van vorig jaar, na afloop van een toernooi als afsluiting van het seizoen. Dat kost uiteraard wat voorbereiding en is bovendien een excuus om niet van ’s ochtends 10 tot ’s middags 4 constant tegen een balletje aan te slaan. (Balletje? Jawel, want ik pingpong.) Uit ervaring weet ik dat de gasten voor deze barbecue na een dag sporten gewoon een snelle hap willen en niet te lang willen wachten tot hun vlees gaar is. Saté en shaslick werden groot ingeslagen bij de groothandel, evenals wat andere soorten vlees. Met uitzondering van de hamburgers, want uiteraard is er iemand die de hamburgers zelf gaat maken en bereiden :). Ik gun ieder zijn plezier en heb dan ook niets gezegd van het plakje nepcheddar dat op de pseudowetenschappelijk bereidde hamburger werd gelegd.

Gedurende de dag moet er uiteraard ook voor de inwendige mens gezorgd worden en voor de lunch maakte ik dit jaar onder andere een eiersalade voor op een broodje. Zoveel lekkerder dan de meeste kant-en-klare eiersalades. En een soepje. Vorig jaar maakte ik een lekkere pindasoep, dit jaar maakte ik rasam oftewel peperwater. Voor de barbecue zou ik voor een kleiner gezelschap een eenvoudige huzarensalade hebben gemaakt, maar die kwam bij de groothandel vandaan dit jaar. Wel maakte ik onder andere een knoflookboter, een knoflooksaus en een pittige komkommersalade. Drie zaken die wat mij betreft niet bij een barbecue mogen ontbreken. De knoflookboter is overigens ook heel geschikt om met een vis te stomen op de barbecue. Als dat tenminste mag van de eigenaar…

Knoflookboter

Eigenlijk is een barbecue de enige gelegenheid dat ik boter op een stuk (stok)brood smeer. Normaal gesproken gebruik ik alleen boter om te bakken. Ieder mens heeft blijkbaar zijn eigenaardigheden hoor ik sommige mensen al zeggen. Voordeel van een zelfgemaakte knoflookboter is dat je precies weet wat er in zit. Ik neem dan ook ongezouten roomboter i.p.v. gezouten roomboter.

  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 10 stengels bieslook
  • 3 tn knoflook
  • sap van 1/2 limoen
  • witte peper
  • zout

Laat de boter op kamertemperatuur komen en klop de boter vervolgens los.

Snij de bieslook heel fijn en voeg deze aan de boter toe. Voeg het limoensap toe. Pers de tenen knoflook boven de boter uit en meng het geheel door elkaar.

Breng het op smaak met (vers gemalen) witte peper en zout.

Doe de boter in kommetjes en zet het in de koelkast om op te stijven.

Knoflooksaus

Een knoflooksaus maken is helemaal niet moeilijk en uiteraard lekkerder dan een saus uit een flesje. En per saldo ook stukken goedkoper, zeker als je saus voor 25 man gaat maken. Ik gebruik als basis yoghurt en mayonaise (of fritessaus). Met de yoghurt kun je variëren, van volle yoghurt tot magere yoghurt of je kunt Griekse of Turkse yoghurt gebruiken. Voordeel van een volle (vette) yoghurt is dat de saus dikker wordt. Als je niet van een heel zure saus houdt, kun je magere yoghurt nemen. Die is vaak minder zuur van smaak of je kunt eventueel een beetje suiker toevoegen.

Voor de mayonaise geldt hetzelfde, ook daar kun je in variëren. Van een mayo van 80% tot een fritessaus van 25% of zelfs een nog lager vetpercentage. Nadeel van de minder vette varianten is dat deze doorgaans veel zoeter van smaak zijn door de suikers. Doorgaans gebruik ik volle yoghurt met een minder vette mayo. De lekkerste variant vind ik echter misschien wel Griekse yoghurt met yoghurtmayo. Dat komt vooral ook door de textuur van de Griekse yoghurt. De saus kun je gerust een paar uur eerder maken, maar als je het een dag van te voren maakt, weet je zeker dat de knoflook zijn werk doet.

  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 dl mayo
  • 3 tn knoflook
  • sap van een halve limoen
  • 10 stengels bieslook
  • snufje zout

Meng de yoghurt met de mayo en pers de knoflook er boven uit. Pers de limoen uit, voeg een snufje zout toe en meng het geheel goed door.

Snij de bieslook fijn en roer het door de saus. Koelen voor serveren.

Komkommersalade (smacked cucumbers)

Deze komkommersalade is afkomstig uit de Chinese provincie Hunan en staat hier geregeld op tafel. De Engelse benaming zegt alles over de bereidingswijze: je mept (of plet) een aantal komkommers stuk.

  • 2 komkommers
  • 1/2 tl zout
  • 3 tn knoflook
  • 3-4 el rijstazijn
  • 3-4 el arachideolie
  • 2 tl chilivlokken

Was de komkommers en plet ze licht met de platte kant van een breed (koks)mes. Druk net zover door tot de komkommers barsten en het vocht eruit stroomt. Snij of hak de komkommers in ongelijke stukken. Bestrooi de stukken met zout en laat het een half uurtje uitlekken.

Snij de knoflook zo fijn mogelijk en voeg het samen met de rijstazijn aan de komkommers toe en meng het goed door elkaar.

Verhit de olie in een pannetje. Strooi de chilivlokken over het komkommermengsel en sprenkel de hete olie er over. Omroeren en serveren. Geheid een succes.

 

2 gedachten over “Snel en handig: knoflookboter, knoflooksaus en komkommersalade

  1. Hoi! Ik (wij) bezit ook geen bbq, en ben geen vleeseter, wel dol op geroosterde vis en groenten. Ik eet dit dan ook graag wanneer het op een restaurantkaart staat, vooral in Spanje en Portugal heb ik heel lekkere gegrilde vis gegeten. Vond je artikel weer leuk om te lezen! Groet Nicolet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *