Beef cakes
Al dat gebak van mijn BroeR leidt de aandacht af van die lekkere oosterse hapjes op dit blog. Dus laat de BroedeR-twist beginnen.
Hoewel niet caloriearm bedacht ik mij na het zien van de foto in het kookboek dat onderstaande beef cakes binnenkort gemaakt moesten worden. Afkomstig uit de reeks kookboeken van Terry Tan over China. Beetje aangepast aan mijn smaak, strikt genomen is het niet enkel beef, maar ook een beetje pork.
Men neme voor de vulling:
- 200 gr magerrundergehakt
- 75 gr fijngesneden spekblokjes (ienieminie-blokjes)
- 3 el water
- 2 el light soja saus
- een flinke hoeveelheid vers gemalen zwarte peper
- 2 fijngesneden lenteuitjes
- 25 gr geraspte gember
- een snuf suiker
- 2 el sesamolie
Meng het geheel goed door elkaar en bak het in 5 min gaar in een koekepan (zonder olie). Laat het vervolgens op een bord afkoelen.
Men neme voor het deeg:
- 200 gr kristalbloem
- 40 gr tapiocameel
- snufje zout
- 200 ml kokend water
- 1 tl arachideolie
Zeef het meel in een kom, voeg een snufje zout toe en meng het geheel goed door elkaar. Breng 200 ml water aan de kook en voeg het geleidelijk toe aan het meel. Blijf goed roeren. Ik gebruik hier twee (plastic) eetstokjes voor. Als je al het water hebt toegevoegd heb je een bal deeg. Voeg vervolgens nog de olie toe en meng het nog even goed door. Laat het deeg vervolgens even staan totdat het fatsoenlijk is afgekoeld zodat je het kan kneden.
Strooi wat bloem over het aanrecht en kneed het deeg in 5 min zacht en soepel. Maak er een rol van en verdeel deze in 8 gelijke stukken.
Zet een klein kommetje met water klaar. Pak een stuk deeg en plet dit tot een rondje van ongeveer 9 cm. Pas op dat je het deeg niet te dun maakt, zodat het kapot trekt.
Leg op het rondje anderhalve lepel van het afgekoelde gehaktmengsel en vouw de randen naar binnen toe. Maak een vinger nat met water en smeer de naden voorzichtig dicht. Duw niet te hard, het deeg is vrij dun als het goed is. Leg het gevulde deegschijfje tussen je handen en plet het een beetje. Het moet ongeveer een cm dik zijn, niet veel meer. Leg het gevulde deeg op een bord en maak de andere gevulde deegkoekjes.
Verhit in een kleine koekenpan ongeveer 75 ml olie. Zorg dat deze niet te heet is, want dan verbranden je beef cakes. Leg voorzichtig de deegkoekjes in de hete olie en bak deze aan beide zijden in 2x 3 minuten goudbruin. Goed in de gaten houden dat je koekjes niet verbranden.
Serveer warm. Eventueel met een sausje van chinkiang azijn met gember en fijngesneden lenteui, maar op zich zijn de beef cakes smaakvol genoeg.