
Bloeiende uien (Blooming onions) uit de oven
Blooming onions zijn een bekend verschijnsel in een aantal Amerikaanse restaurants, en sommigen zijn ware kunstwerken om te zien. Volgens de overlevering bedacht in de jaren 70 van de vorige eeuw in New Jersey.
Een blooming onion is niets anders dan een veelvuldig ingekerfde ui met een laagje bloem die vervolgens is gefrituurd. En dat is natuurlijk hartstikke lekker. En toegegeven, ze zien er dan veel mooier uit dan eenzelfde bloeiende ui uit de oven. Door dat frituren wordt alles krokant bruin. Op de calorieën wordt trouwens niet zo gelet. In het midden van de open ui wordt een klein kommetje met dipsaus neergezet, vaak nadat het centrale stukje van de ui is verwijderd.
Dit keer de nadruk op de ui zelf, en niet op de dipsaus of het frituurvet. Bloeiende uien uit de oven.
Simpel te maken en leuk om te zien op tafel. Alleen een hele grote ui scoren, dat is niet altijd makkelijk.
Nog niet opeten
- 1 grote gele ui
- 1 ei
- 2 beschuiten (of evenveel paneermeel)
- 1 theelepel cajun kruiden
- 1 theelepel scherpe mosterd
- beetje paprikapoeder
Aan het werk (50 minuten)
Ik gebruik een bakblik omdat daar de aluminiumfolie zo makkelijk bovenop kan.
Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.
Verwijder met de hand de wortels van de ui.
Neem nu een heel scherp mes.
Snij een klein stukje van de top van de ui. Verwijder de bruine vellen. Snij nu een heel klein en dun schijfje van de onderkant van de ui zodat deze rechtop blijft staan.
Snij de ui van boven naar beneden in tot een halve centimeter van de onderkant. Mes verticaal houden. Draai de ui een kwartslag en snij opnieuw in. Nu zijn er 4 parten, die onderaan de ui nog vast zitten.
Herhaal dit tot je 16 parten hebt. Duw en trek daarna de ui rustig uit elkaar, zonder dat er stukken los komen.
Meng het ei, de beschuitkruimels, de cajun kruiden en de mosterd door elkaar. Smeer er de ui mee in, zodanig dat alle ui bedekt is.
Zet de ui in het bakblik en bedek deze met aluminiumfolie. Bakken in de oven voor 20 minuten.
Verwijder dan de aluminiumfolie en bak nogmaals voor 20 minuten op 180°C.
Bestrooien met een snufje paprikapoeder voor de kleur.
Resultaat
Een bloeiende ui met een diameter van 18 centimeter. Op tafel gezet zo op. Gewoon een stukje uitstekende ui lostrekken. Door de keuze van het beslag prima te eten zonder een dipsaus.
Variaties
Ja natuurlijk, zowel in kleur (veel paprika door het beslag bijvoorbeeld), als smaak door andere kruiden te gebruiken. Een klein beetje honing toevoegen aan het beslag is genoeg voor een subtiele smaakverandering.
En als je geen grote ui kunt scoren dan zijn een tiental kleine bloeiende uien gewoon individuele snacks.