Bodemloze Duitse Käsekuchen

Bodemloze Duitse Käsekuchen

Duitse Käsekuchen is één van de regionale varianten van cheesecake.

Na de val van het Romeinse rijk aan het eind van de 5-de eeuw werd er een stuk minder opgeschreven in boek(roll)en en was ook de verspreiding van kennis een stuk lastiger. Pas na het jaar 1000 werden oude handelsroutes hersteld en begonnen de steden in Europa weer te groeien. Tot die tijd had de Duitse Käsekuchen alle gelegenheid om lokaal geperfectioneerd en anders te worden dan andere cheesecakes.

Het grote onderscheid tussen al die lokale cheesecakes in de wereld is de keuze van de kaas. De standaard ‘kaas’ die wordt gebruikt in Käsekuchen is kwark, magere kwark. Kwark is een zeer verse kaas. In Nederland is wettelijk vastgelegd dat kwark moet worden gemaakt van koeienmelk. De consistentie van kwark hangt af van het tijdstip waarop de coagulatie, het samenklonteren van eiwitten in de melk, wordt stopgezet. Kwark kan zonder structuur zijn, een zacht massa zoals die van een stevige yoghurt, een korrelige structuur hebben, of uit een soort klontjes bestaan, wat in Engeland cottage cheese en in Duitsland Hüttenkäse heet. In Duitsland zelf worden cottage cheese of Hüttenkäse niet (altijd) als soorten kwark beschouwd. Ze worden gemaakt door een extra productiestap: verse kwark in een wrongel laten uitlekken. Duitse Quark is vaak wel wat korreliger en droger dan de romige en vochtige Franse kwark.

Käsekuchen is er in twee vormen, met of zonder bodem. Deze keer zonder bodem. Veel sneller te maken dan mijn standaard cheesecake.

Kan je geen Duitse kwark vinden neem je gewoon de Nederlandse kwark, hoewel die niet helemaal hetzelfde is. Zolang je maar geen romige, vochtige (Franse) kwark neemt want dan lijkt het niet meer op Käsekuchen.

Nog niet opeten

 • 500 gram magere Duitse kwark
 • 50 gram bloem
 • 125 gram kristalsuiker
 • 75 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 3 eieren
 • 1 beschuit (zeer droog brood als vervanger van broodkruimels)
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 vanillestokje
 • 1 afgestreken theelepel bakpoeder

In tegenstelling tot wat ik normaal gesproken doe wordt er ook bakpoeder toegevoegd.

Genoeg voor een springvorm met een diameter van 20 centimeter.

Aan het werk (10 minuten + 70 minuten)

De elektrische oven voorverwarmen op 180°C.

Leg bakpapier op de bodem van een springvorm. Beboter de zijkant goed. De taart zal helemaal tot de bovenkant van de rand komen. Verkruimel de beschuit. Zet de springvorm op zijn kant, doe er de beschuitkruimels in en draai de springvorm rond. De kruimels moeten blijven plakken aan de beboterde rand. De overtollige kruimels eruit schudden. Als het goed is blijven er geen kruimels achter op de bodem van de springvorm.

Er zijn vrij veel recepten te vinden waar alle ingrediënten met z’n allen tegelijkertijd worden gemengd. Het kan ook iets beschaafder.

Doe de zachte boter en de suiker in een kom en meng het met een mixer op de laagste stand. Als alle suiker in de boter is opgenomen, 5 minuten lang op een hogere stand mixen.

Doe de eieren er één voor één bij. Elke keer even goed mengen voordat het volgende ei er bij gaat.

Snij het vanillestokje doormidden en haal de vanillemerg eruit. In de kom doen. Ook het citroensap en de kwark toevoegen. Weer goed mengen.

Meng de bakpoeder door de gezeefde bloem en voeg dit droge mengsel vervolgens bij het natte mengsel. Alles op de langzame stand net zo lang mixen tot het een egaal mengsel is.

Het mengsel overgieten in de geprepareerde springvorm.

Voor 1 uur in de oven bakken. Tegen het einde checken dat de bovenkant niet te donker wordt. De cheesecake is klaar als een satéstokje er droog uitkomt. Is de bovenkant nog erg licht, dan nog 10 minuten langer in de oven zetten.

30 Minuten laten afkoelen. Dan met een scherp mes de taart van de randen los maken. Pas uit de vorm halen als de taart wat is opgestijfd.

Eén nacht in de koelkast zetten voor je hem op kamertemperatuur aansnijdt met een warm mes.

Resultaat

Het concept cheesecake is door geëvolueerd. Als je die moderne cheesecake smaak verwacht dan wacht je een teleurstelling.

Käsekuchen zit tussen een cake en een moderne cheesecake in qua smaak en structuur. En eerlijk geschreven vinden wij zowel een cake als een moderne cheesecake lekkerder. Ook van de textuur moet je houden. Normale cakes maak je soms met melk. In Käsekuchen is de melk vervangen door kwark. Eet je het met die gedachte in je achterhoofd dan is het een prima cake.

Onze oosterburen zijn dol op hun Käsekuchen.

Variatie

In de oven is de cheesecake mooi bol. Zodra de oven uit gaat zie je de cheesecake vrij snel naar zijn klassieke vorm gaan: wat hoger aan de buitenkant dan in het midden van de cake. Door dat hoge randje een perfecte cheesecake om een topping van verse vruchten(moes) toe te voegen.

4 gedachten over “Bodemloze Duitse Käsekuchen

 1. Eigenlijk is bij alle cheesecakes het probleem om de lucht vast te houden tijdens het afkoelen, ook bij käsekuchen. Als ik ze te vroeg uit de vorm haal of te hard neerzet op de afkoelplek dan worden ze uiteindelijk veel minder hoog.

  Wat bij mij werkt is voorzichtig neerzetten op een tochtvrije en niet koude plek om ze langzaam af te laten koelen.

  Het kan ook zijn dat je de baktijd moet verlengen zodat hij al wat steviger uit de oven komt. Elke oven is anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *