Bonen met kielbasa

Bonen met kielbasa

Af en toe krijg ik van anderen iets  toegeschoven. Meestal betreft het vlees, dat dan weer wel. Soms een lamsbout, een andere keer een worst. Met het verzoek er iets lekkers mee te maken. Dat sla ik nooit af. Vroeger mocht ik het niet, nu doe ik het gewoon: spelen met eten. Niets zo leuk om nieuwe smaken uit te proberen. Dit keer kreeg ik na een buitenlandse reis een kiełbasa een Poolse worst. Let in de Poolse spelling op het subtiele streepje door de letter l, de rest van de wereld schrijft gewoon kielbasa.

Gerookte kielbasa kan koud, warm, gekookt, gebakken of gegrild worden geserveerd. In Polen wordt het gebruikt in soepen zoals żurek (een zure roggesoep), kapuśniak  (koolsoep) of grochówka (erwtensoep), of  gebakken met zuurkool, of toegevoegd aan bonengerechten en stoofschotels zoals bigos. Kielbasa kun je echter ook goed koud eten, met een lekkere mosterd bijvoorbeeld. Poolse erwtensoep lijkt overigens behoorlijk op onze erwtensoep, al gebruikt men misschien wat meer aardappel. Kielbasa heeft op het eerste gezicht misschien wel wat weg van onze rookworst, maar de structuur is anders en de rookworst is echter net wat vetter dan kielbasa. Heb je geen kielbasa, dan zou je dit gerecht natuurlijk prima met een lekkere rookworst van de slager kunnen maken.

Bonenschotels zijn perfecte stoofmaaltijden voor een frisse voorjaarsdag. En natuurlijk de volgende dag nog lekkerder. Maak het een dag van tevoren en je hebt een geweldig maal na een dagje buiten.

 • 3 uien
 • Stukje gerookt (buik)spek, +/- 150 gr
 • Kielbasa, +/- 300-400 gr
 • 2 tn knoflook
 • 2 blikken kidneybonen
 • 2 blikken limabonen
 • 1 grote pot bruine bonen
 • 2 el mosterd
 • 2 el bruine suiker
 • 1 el appelcider azijn
 • 1 el worcestersaus
 • 2 tl tobasco

Snij de uien grof en hak vervolgens de knoflook grof.

Snij het spek in blokjes of reepjes en bak 10 minuten in een beetje boter. Haal uit de pan en laat uitlekken.

Voeg de ui toe aan het vet in de pan en bak ze wat glazig. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.

Voeg de mosterd toe en bak even mee. Voeg de appelciderazijn, de suiker, worcestersaus en tabasco toe.

Doe de limabonen in de pan. Roer om en laat 30 minuten pruttelen.

Voeg de kidneybonen toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen.

Snij de kielbasa in stukjes en laat even meewarmen in de pan. Voeg de buikspek weer toe aan de pan.

Tot slot voeg je de bruine bonen toe. Warm alles even goed door.

Daarna is het klaar om te serveren, maar het wordt er echt lekkerder van als je het een dagje laat staan.

Eet het als maaltijd met brood of met witte rijst.

 

Eén gedachte over “ Bonen met kielbasa

 1. Hoi Damten, wij zijn dol op dit soort bonenschotels. Het wemelt hier in de stad van Poolse supermarkten. De meeste hebben een enorme slagerijafdeling met een vitrine vol worsten. Ik ga binnenkort zo’n kielbasa kopen. Er worden ook heerlijke broodjes en broden verkocht. Ik mag er graag rondkijken en af en toe iets nieuws proberen. Dank voor de tip. Deze week bij ons op het menu witlofsla met gebakken aardappels, preisoep en brood met geitenkaas, tjaptjoy met kip en waarschijnlijk ook nog een keertje quiche met prei en spekjes. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *