Bonenschotel met chorizo en gerookt buikspek

Bonenschotel met chorizo en gerookt buikspek

Ja hoor, de temperatuur is nog niet beneden de 15 graden en er wordt al geroepen om een winterse schotel. Nou, dat kan hoor!

Geïnspireerd door de Spaanse bonenschotel met bloedworst besloot ik een bonenschotel te maken. Lekker voedzaam, in positieve zin, en nog heel smakelijk ook. Het toeval wilde dat ik twee stukken gerookt buikspek in huis had. Een vriend was in Duitsland en appte mij of ik nog iets wilde van de Kaufland. Nu is de Kaufland voor menigeen een bekend fenomeen, maar voor mij nieuw. Blijkbaar is het een hypermarktconcern, een soort super supermarkt. Dat intrigeert wel eerlijk gezegd. Want blijkbaar kun je er allerlei lekkere dingen krijgen, zoals dus gerookt buikspek. Zo kwam er ook nog Krakauer mee, Poolse worst. Gemaakt van mager varkensvlees met verschillende specerijen. Heel smakelijk, ook voor een stoofpot, maar dat is voor een andere keer. Dit keer een pittige chorizo die ik nog had liggen.

En heb je geen gerookt buikspek, dan kun je zuurkoolspek gebruiken. Dat is uiteraard niet helemaal hetzelfde, maar ook heel smaakvol.

Het mooie van stoofpotjes is dat die zelf al het werk doen. Een beetje voorbereiding en dan een tijdje op het vuur. De bonen voeg je er pas aan het eind aan toe, anders koken ze kapot. Winterwortelen doen het goed in stoofpotten. Lekkerder dan die waterwortels die vooral gegeten worden, geen idee waarom. Winterwortels kosten ook nog eens bijna niks. Terwijl groenten er over het algemeen niet goedkoper op worden. Ondergewaardeerd die winterpeen. Volgende keer misschien maar een wortelcurry. Ook zo lekker.

Voor 4-6 personen

  • 2 blikken kidneybonen
  • 2 blikken zwarte bonen
  • 3 uien
  • 3 winterpenen
  • 300 gr gerookte buikspek (of zuurkoolspek)
  • 1 chorizo worst (spicy)
  • 2 rode paprika’s
  • 2 tl pimenton de la vera (pikant)
  • 1 el arachideolie

Snij de gerookte buikspek in blokjes van 1 bij 2 cm. Gebruik je zuurkoolspek, snij de blokjes dan wat kleiner.

Snij de chorizo in onregelmatige stukjes.

Maak de winterpenen schoon en snij ze in onregelmatige stukken.

Snij de uien fijn.

Snij de paprika’s in stukken van 1 bij 2 cm.

Verhit de olie in een stoofpan op halfhoog vuur.

Voeg eerst de buikspek toe en laat deze 10 minuten bakken. Roer af en toe.

Voeg de chorizo toe en bak deze 5 minuten mee. Roer af en toe.

Voeg de wortel en uien toe. Roer alles om en doe de deksel op de pan. Zet het vuur wat lager. Laat een kwartier staan.

Voeg de paprika toe en de pimenton de la vera. Roer goed om en laat het een half uur met deksel op de pan stoven.

Als de wortels gaar zijn, voeg de bonen toe en warm deze 10 minuten mee.

Klaar om te serveren!

Lekker met gebakken aardappelen of met een stuk brood.

2 gedachten over “Bonenschotel met chorizo en gerookt buikspek

  1. Heerlijk Damten! Wij eten bonenschotels het hele jaar door. Ook met warm weer is soms iets met wat pit lekker, dan wat minder vol bord bonen en wat meer sla en brood erbij, maar altijd goed. Jouw recept lijkt veel op dat van ons, ik neem aan dat het bij jou ook een beetje losse pols en groentela-combinatie is. Deze week (week van 30 oktober) eten wij Turkse rodenlinzensoep met een gözleme (vers van de Turkse bakker, zelf maken veel werk!!), Kipdrumsticks semoor djawa met rijst en boontjes, herfstsalade met gebakken champignons en knolselderij en ook nog peen en uien met rookworst. Fijne eetweek weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *