Broccoli bloemkool taart met croissant deeg en echte rookworst

Broccoli bloemkool taart met croissant deeg en echte rookworst

Met de introductie van Tip: Vakblad voor Thuis in januari 1977 veranderde culinair Nederland, in ieder geval in ons huis. Wij aten ineens met veel meer variatie en met heel veel nieuwe ingrediënten. Paprika’s, knoflook en olijfolie bijvoorbeeld kochten we omdat Tip het in de recepten voorschreef. Recepten met duidelijke stap-voor-stap instructies, begeleid door foto’s van het eindresultaat en informatie over bereidingstijden en calorieën. Er was alleen nog wel heel veel ruimte voor ‘dames-rubrieken’. De doelgroep was daarmee duidelijk: de Tip was niet voor mij bedoeld.

Toch heb ik veel geleerd van de recepten uit de Tip. Bijvoorbeeld dat je gewoon zelf bepaalt wat je in een hartige taart stopt.

Al in 1982 waren er genoeg Tip recepten om drie boekjes te laten verschijnen, met pagina grote foto’s van het eten: 85 Goedkope Hoofdgerechten, 80 Hartige Taarten en 70 Feestelijke Hoofdgerechten. In 80 Hartige Taarten vind je recepten voor gehakt- en spektaarten, pizza’s, pannekoektaarten (nog zonder meervoud-n), ragouttaarten, vistaarten en maar liefst 21 recepten voor vegetarische taarten. De recepten zelf worden gegeven in korte, bijna telegram-achtige zakelijke zinnen zonder enige frivoliteiten.

Ingrediënten voor de Tip recepten komen nog wel veel uit pakjes uit de winkel: diepvries bladerdeeg, pak witbroodmix, pak instant pizza, pak pannekoekmix, potje kersen op sap, zakje instant aardappelpuree. Avontuurlijk koken is mooi, maar het moet in die jaren nog wel (gedeeltelijk) uit pakjes komen.

Croissantdeeg zelf maken kost veel tijd, dus deze keer deeg uit een pak, in de traditie van de Tip. Verdere ingrediënten zijn bepaald door wat we in huis hadden, op de rookworst na.

Rookworst is een traditioneel Nederlands product. Veelal voorgegaard verkocht zodat het na een minuut in de magnetron al eetbaar is. Helaas smaken tegenwoordig veel rookworsten alleen nog maar naar rook door de toegevoegde synthetische rookaroma’s. Ik ben fan van de ambachtelijke (Gelderse) rookworst die echt in een rookkamer is geweest, te herkennen aan de karakteristieke drup, een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de rookworst. De ambachtelijke rookworst moet je zelf nog garen. Traditioneel doe je dat door de rookworst bovenop de hete boerenkoolstamppot te leggen en dan gaar te stomen. Wel eerst even een paar minuten wellen: water net tegen de kook aan brengen, de rookworst erin leggen en 10 minuten tegen de kook aanhouden. Zo weet je zeker dat het straks gaar is. Dit keer gaar ik de rookworst daarna verder in de taart.

Nog niet opeten (voor 4 personen)

  • 300 gram broccoli
  • 300 gram bloemkool
  • 350 gram ambachtelijke rookworst
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eieren
  • 200 tot 250 gram geraspte belegen of oude kaas
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 350 gram croissantdeeg kant-en-klaar in blik uit de koeling

Aan het werk (15 + 35 minuten)

Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

Snij de broccoli en bloemkool in kleine stukjes en kook deze 5 minuten. Goed laten uitlekken en af laten koelen.

De rookworst een 10 minuten laten wellen in net niet kokend water en daarna in kleine stukjes snijden.

Beboter een bakblik met een diameter van 26 centimeter en bekleed deze met het croissantdeeg. Laat het deeg minimaal 2 centimeter uitsteken boven de rand en vouw dit naar buiten.

Doe de afgekoelde groenten in een grote kom en meng er de stukjes rookworst, de tijm en de geraspte kaas doorheen.

Klop de eieren los en meng er de crème fraîche doorheen. Voeg het ei-room mengsel bij het droge mengsel en meng het voorzichtig door elkaar.

Giet het mengsel in het bakblik en vouw het overhangende deeg naar binnen zodat het een klein galette randje vormt.

Bakken in de oven voor 35 minuten.

Resultaat

Een luchtige hartige taart met een dunne deegrand. Mooie taart om op tafel aan te snijden.

Variaties

Broccoli, bloemkool, kaas en rookworst beschouwen we als typisch Nederlands eten. Doe er fijngesneden wortel (en prei) bij en het is bijna een Hollandse taart. Bijna door het Franse croissantdeeg.

Een klein beetje van de kaas reserveren voor bovenop de taart zorgt voor een extra knapperig korstje.

Het croissantdeeg is, nog steeds in lijn met de traditie van de Tip, te vervangen door bladerdeeg uit de diepvries. Neem dan ± 8 plakken en verhoog de laatste 10 minuten de oventemperatuur tot 220°C voor een mooie bruine kleur.

De rookworst eerst in stukjes snijden, deze bakken in de koekenpan en als eerste laag op de deegbodem leggen. Toch weer een andere smaak dan gegaarde rookworst gemengd door de groenten.

In plaats van rookworst spek gebruiken. Yep, ook lekker. Vooral van knapperig gebakken dikke speklapjes die pas daarna in stukjes zijn gesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *