Brood met Guinness bier

Brood met Guinness bier

Het leven in Groot-Brittannië speelt zich veel meer dan hier af in de pub. En tijdens onze jaren daar hebben we een levenslange fascinatie voor Guinness bier opgedaan. Een donker stout bier dat ook wel bekendstond als liquid food. Guinness lijkt zwart van kleur, maar het heeft in werkelijkheid een diepe robijnrode tint. Guinness smaakt anders dan andere bieren onder andere door het relatief hoge ijzergehalte.

Van de tap het allerlekkerst. Daarna komt Guinness uit de fles, en als laatste Guinness uit blikjes. Wel ingenieus die blikjes. Ze bevatten een container met gas onder druk. Tijdens het openmaken komt er een gat in die container en die zorgt er bij het uitschenken voor dat je glas Guinness die karakteristieke roomwitte schuimlaag krijgt van ongeveer 2 centimeter dik.

Het fascinerende aan Cato’s brood blijf ik vinden dat het met maar twee ingrediënten wordt gemaakt, water en bloem, en dat het toch heel lekker smaakt. Het bierbrood dat ik maak heeft op het oog ook maar twee ingrediënten, zelfrijzend bakmeel en Guinness. Maar als je echt gaat tellen zijn het er meer. Zelfrijzend bakmeel bestaat uit bloem en een rijsmiddel, meestal bakpoeder. Guinness bestaat uit water, gerst, hop en gist. Zes ingrediënten in totaal. Nog steeds niet veel.

Quick bread met Guinness bier. Gewoon, omdat het kan.

Nog niet opeten

  • 375 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 milliliter Guinness Draught bier

Aan het werk

Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.

Leg bakpapier in een bakblik met een diameter van 20 centimeter. Beboter de binnenkant van het bakblik.

Zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom.

Schenk de Guinness bij de bloem, al roerend met een dunne spatel. Goed mengen. Het is nu een plakkerig beslag.

Doe het beslag in het bakblik en verdeel het over de bodem. De bovenkant glad maken.

Bak het brood een uur in de oven of tot een satéstokje er droog uitkomt.

Verder af laten koelen op een rooster.

Resultaat

Yummy natuurlijk, door de Guinness. Mooi bol brood met een harde korst, maar luchtig van binnen. Brood met een lange nasmaak.

Helaas maar kort te bewaren, dus snel opeten.

Variatie

Er zijn ook blikjes met 500 milliliter Guinness bier te koop. Neem dan 535 gram zelfrijzend bakmeel en een bakblik met een diameter van 22 centimeter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *