Broodje ‘hong you ji kuai’

Broodje ‘hong you ji kuai’

Als je mij nu vraagt wat ik graag eet, is de kans groot dat mijn eerste reactie ‘een lekker broodje’ is. En dan bedoel ik geen bolletje met kaas (hoewel ook erg lekker), of een broodje ‘gezond’ met kaas, ham, ei en rucola, of echte leverworst met augurk en honingmosterd of… Nee, ik bedoel dan een vers zacht bolletje met de restjes van de avond ervoor. Of het nu kipkerrieragout is (van die hele hele dikke), roodgestoofd rundvlees, heet-zure vis of hete makreel dat maakt mij eigenlijk niet uit. Ik vind bijna alles op een wit bolletje lekker. En heel erg lekker is toch ook wel de ‘hong you ji kuai’, kip in een dressing van chili-olie met lenteui.

Het gerecht op zich is al ideaal voor warm weer, je hoeft er immers niet lang voor in de keuken te staan en je kunt het van te voren maken. Als restje is het ook fijn, want je hoeft niks op te warmen. En het opent bovendien je flink poriën. Het serveert daarnaast ook nog eens vrolijk met de rode en groene kleuren van de olie en de lenteui.

Ik at het voor het eerst tijdens de proefdraaiperiode van restaurant Sansan in Rotterdam. Had ik daar al eens over verteld? Ja? Dan slaan we dat dit keer over. Ik bestelde het in ieder geval als één van de voorgerechten. Niet lang daarna vond ik een vergelijkbaar recept in Sichuan cookery van Fuchsia Dunlop. Even een kipfilet pocheren, afkoelen en plukken maar. En van de bouillon, want dat is het, maak je eenvoudig een soepje. Tadaa!

Het succes van een broodje wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door het broodje zelf. Een gortdroog broodje uit de supermarkt, dat omgerekend een dubbeltje kost, kan het genot van een goed gevuld of belegd broodje aanzienlijk verminderen. Ik zeg het maar…

Benodigdheden

  • 3-4 ons kipfilet
  • 3 cm gember, in plakken gesneden
  • 2 lente-ui, in stukken van 4 cm
  • 1 liter water
  • 2 el chili-olie met vlokken
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 3 lente-ui in stukken van 2-3 cm

Spoel de kipfilet af met water of wat azijn.

Breng het water tegen de kook aan en voeg de gember en lenteui toe. Leg vervolgens de kipfilet in het water. Laat het een half uur tot drie kwartier staan, maar laat het niet koken.

Na drie kwartier haal je de kip uit de pan en laat deze rustig afkoelen. Laat de bouillon ook afkoelen en filter het voordat je het verder verwerkt voor je soep later.

Pluk de afgekoelde kip en doe deze in een kom.

Doe in een klein kommetje de suiker bij de sojasaus en roer totdat de suiker is gelost. Voeg vervolgens de chili-olie toe. Roer het goed door elkaar en meng het vervolgens door de kip. Tot slot voeg je de lenteui toe. Serveer het op een plat bord, waarbij je de kip als het ware stapelt.

En restjes? Die bewaar je voor de volgende dag, als lunch op een broodje.

Tip! Sla het avondeten over en haal gewoon verse broodjes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *