
Broodje ‘Indisch’ geplukte kip
Barbecueën, ik blijf het een eigenaardig fenomeen vinden. Hoe lekker het soms ook is. Het bereiden van een stukje vlees wordt bijna beschouwd als het vinden van de Heilige Graal. Door vooral mannen die uitgebreid bediscussiëren onder welke temperaturen ze het vlees garen. Bijna tot op de graad wordt gevolgd hoe de temperatuur zich ontwikkelt. Uiteraard niet met een ouderwetse vleesthermometer, maar digitaal met hun mobiel. Kruiden kennen ze vaak niet, wel rubs uit een potje. Altijd hebben ze net die bijzondere rub die ze met moeite hebben kunnen vinden.
Het is zeker niet zo dat ik een goed barbecue-gerecht (het hoeft immers niet per se vlees te zijn) niet waardeer. De rokerige smaak kan een mooie toevoeging zijn. Kant-en-klare rubs vind ik over het algemeen wat minder, ze zijn namelijk vaak nogal zout. Ik snap ook nooit zo goed dat iemand letterlijk uren in de weer kan zijn met een stukje vlees, maar niet de moeite neemt om wat specerijen fijn te malen.
Qua malsheid heb je de barbecue natuurlijk helemaal niet nodig. Met een goede gietijzeren stoofpan en een stoofplaatje kun je al geweldige resultaten bereiken. En zonder rub uiteraard, maar met versgemalen specerijen. Hele generaties voor ons gebruikten voor een vergelijkbaar resultaat daarnaast gewoon de oven. Dat ding in de keuken dat waarschijnlijk door diezelfde barbecue-mannen waarschijnlijk alleen maar gebruikt wordt om hun diepvriespizza op te warmen.
Vind ik een barbecue dan helemaal niks? Zeker niet, getuige ook mijn overzicht van barbecue-essentials.
Een voordeel van een barbecue is wel het gezellige karakter in de zomermaanden. Met een aantal mensen rond de barbecue, waarbij de kinderen hun eigen stokje saté of hamburger garen. Wel zelfgemaakt natuurlijk!
Een typisch barbecue-gerecht is pulled pork of pulled chicken. De laatste kun je ook snel en makkelijk op je fornuis maken. Lekker op een stormachtige voorjaarsdag als je geen zin hebt om te koken.
Geplukte kip is hier in huis sowieso een gewaardeerde maaltijd. In de zomer staat regelmatig een broodje met Hong you ji kuai op het menu of geheel in Amerikaanse stijl een broodje geplukte kip met coleslaw en barbecuesaus. Allemaal gewoon met wat pannen op het fornuis. Net zoals deze versie geplukte kip in Indische stijl.
In mijn spontane maaltijden neig ik meestal naar de smaken uit Aziatische keuken. Keuze genoeg in ieder geval. Dit keer werd het Indonesië, met voor nu als belangrijkste smaakmakers ketjap en sambal. Ik koos voor een huisgemaakte sambal ketjap uit een van de toko’s in de omgeving (wist ik nog maar welke, het potje is bijna op…).
- 350 gr kipfilet
- 1 blokje kippenbouillon (zout-arm)
- 1 liter water
- 1 el arachideolie
- 1 middelgrote gele ui
- 1 tn knoflook
- 1 tl sambal (naar keuze)
- 2 el ketjap (Bongo)
- 1 el rijstazijn
- 50 ml bouillon
- 1 middelgrote rode ui
- witte bolletjes
Breng het water aan de kook en los het bouillonblokje op.
Leg de kipfilet in de bouillon en hou het water tegen de kook aan, maar laat het niet koken.
Na 15-20 minuten haal je de kipfilet uit de pan en laat deze afkoelen.
Hou 50 ml van de bouillon apart en gebruik de rest voor een snel soepje.
Als de kip voldoende is afgekoeld, pluk of scheur je de kip en in smalle reepjes. Hoe pluiziger, hoe beter.
Snij een ui in flinterdunne ringen. Ik gebruik daarvoor een mandoline. Maak de ringen los. Hak de knoflook heel fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de uiringen met de knoflook op niet te hoog vuur zacht en tot ze een kleurtje krijgen.
Voeg de sambal toe en bak deze een minuutje of twee mee. Blijf intussen goed roeren, zodat de sambal goed met de uien mengt.
Voeg de ketjap met de bouillon en rijstazijn toe en meng alles goed door elkaar tot een homogene mengsel.
Tot slot voeg je de kip toe en mengt deze goed door de saus.
Laat de kip goed warm worden, maar zorg dat het niet aanbrandt.
Snij een rode in dunne ringen.
Beleg nu de bolletjes met de kip en strooi er wat uiringen over. En serveer.
Alternatief
De geplukte kip is natuurlijk ook lekker met wat komkommer uit het zuur.
En in plaats van een wit bolletje is een gestoomd broodje ook heel passend.
Geen zin in brood? Eet het dan met wat lekkere witte rijst en boontjes als avondeten.
Eén gedachte over “ Broodje ‘Indisch’ geplukte kip”
Ja, kwijl kwijl, met rijst en boontjes! Ik eet bijna geen vlees meer maar hier maak ik een uitzondering voor!
De laatste bbq waar ik ben geweest was lang voor Corona, er was toen veel vlees en weinig anders. Jammer, want je kan met groente ook goed bbq-en, maar dat is voor de ‘die-hards’ vloeken in de kerk.