Broodje kabeljauw in ketjapsaus

Broodje kabeljauw in ketjapsaus

‘De vis wordt duur betaald’ hoorde ik laatst een licht mopperende mevrouw zeggen bij de visboer. Vis is inderdaad niet goedkoop, de prijs voor vis is de afgelopen jaren snel opgelopen. Toch slaat de uitdrukking niet op de prijs van vis, maar op de prijs die voor de vis soms wordt betaald. De uitdrukking komt uit het toneelstuk ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans. Het stuk uit 1900 kreeg eind vorige eeuw opnieuw bekendheid dankzij de verfilming uit 1986 met Kitty Courbois. De eerste verfilming was overigens al in 1918 en er zouden er meerdere volgen. En in 2008 gevolgd door de onvermijdelijke musicalversie. Ik weet niet wat Heijermans daarvan gevonden zou hebben. Zijn stuk is een hoogtepunt van het Realisme, iets wat van musicals natuurlijk niet gezegd kan worden.

De titel Op hoop van zegen verwijst naar de vissersboot met die naam waarop de vissersweduwe Kniertje, die ook twee zoons aan de zee verloren heeft, haar beide nog levende zonen aan laat monsteren. De boot vergaat echter. Hele generaties verloren hun leven op zee.

Je kan ’t je eerst niet voorstelle – maar na zoveel jare weet je d’r gezichte niegoed meer – en daar dánk je God voor. Want hoe erreg zou ’t niet zijn as je de herinnering hield. Nou heb ‘k óok me vertelsel gedaan – elleke zeemansvrouw het zo ies in d’r femilie – ’t is geen nieuwigheid – Truus het gelijk: de vis wordt duur betaald.”

De term ‘op hoop van zegen’ verwijst overigens ook naar de overeenkomst dat de bemanning alleen betaald kreeg als de vangst voldoende was.

Minder bekend is het hitje (hier te luisteren) dat de legendarische Dolf Brouwers had samen met Manke Nelis. Hun versie was eigenlijk een cover van Au fond du temple uit de opera De Parelvissers uit 1863 van de Franse componist Georges Bizet. Het duo lifte mee op het succes van de film van twee jaar eerder. De toon van het lied is uiteraard wat luchtiger, maar met een tragische noot.

Scheepjes varen af en aan
En op de kade pinkt een vrouw een traan
Want de vis wordt duur betaald
Als hij uit de zee wordt opgehaald

Terug naar de vis. Kabeljauw wordt over het algemeen gewaardeerd door zijn zachte en subtiele smaak. In ieder geval door mij. De stevige moten lenen zich goed voor verschillende gerechten, waaronder op een broodje. Dit keer gebaseerd op de Indonesische keuken.

 • 1 el arachideolie
 • 2 kabeljauwhaasjes à 100-120 gr
 • 2 sjalotjes
 • 2 tn knoflook
 • 2 cm gember
 • 1 rode peper of 1 el sambal (naar keuze)
 • 1 tl laos
 • 2 el ketjap (Bongo)
 • 1/2 citroen
 • 2 lenteui, alleen de groene delen
 • 2 tijgerbolletjes

In plaats van sambal hoor je natuurlijk eigenlijk verse rode peper te gebruiken, maar ik kies hier voor gemak. Bovendien geeft een sambal vaak wat extra smaak. Doe wat je lekker vindt.

Snij de sjalotjes in dunne ringen.

Meng de specerijen met de sambal in een tjobek of vijzel.

Snij het groen van de lenteui in dunne ringen.

Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de sjalot zacht. Voeg daarna de boemboe (specerijenmengsel) toe en bak tot het flink begint te geuren. Voeg een eetlepel ketjap toe en meng het geheel door elkaar.

Schuif de sjalotten aan de kant en leg de kabeljauwhaasjes in de pan. Bak 2-3 minuten op middelhoog vuur en draai ze daarna voorzichtig om. Bak nog 2-3 minuten. Zoete ketjap bevat veel suikers, dus zet het vuur niet te hoog, anders verbranden de suikers.

Sprenkel tot slot over beide kabeljauwhaasjes nog wat ketjap en citroensap.

Snij de tijgerbolletjes door midden en beleg elk met een kabeljauwhaasje. Verdeel de saus over de vis en strooi er nog wat lenteui over.

 

Eén gedachte over “ Broodje kabeljauw in ketjapsaus

 1. Hoi Damten, wat een leuk lesje Nederlandse cultuurgeschiedenis! Ik denk dat dit broodje erg lekker is. Gisteren heb ik twee grote potten Surinaamse zoetzure komkommers gemaakt, die passen er ook goed bij. Deze week eten wij pasta met spinazie en champignons, tuinbonen met chorizo en aardappels, ei in kerriesaus met gewokte spitskool, tauge en wortel en wat rijst. Verder denk ik nog een goed gevulde salade. Fijne eetweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *