Broodje Tempeh met Kousenband

Broodje Tempeh met Kousenband

Eigenlijk wilde ik iets anders eten, maar ik vertrouwde het niet en het verdween in de vuilnisemmer. Dat was een beetje jammer, want het gas stond al aan en de olie zat in de pan. Gas uit en een vragende blik in de koelkast. Weinig keus, behalve een pak tempeh. Ik kocht het enkele dagen eerder. Ik zag het in de winkel liggen en bedacht mij dat ik het nooit een echte kans had gegeven. Het was jaren geleden dat ik eens had gegeten, maar ik weet niet wat ik ermee gedaan heb. Wel weet ik dat ik het helemaal niks vond. Misschien was het de textuur of heb ik het gewoon niet goed klaargemaakt, geen idee. Tijd dus voor een nieuwe poging. Ik zou er saté mee maken, dat leek mij wel een aardig experiment.

De oorsprong van tempeh is te herleiden tot het eiland Java in Indonesië. De tempeh die je in de winkel koopt is doorgaans geblancheerd. Dat inactiveert enzymen en voorkomt de groei van bacteriën en schimmels. Schimmels? Ja. schimmels, want de sojabonen worden behandeld met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus), waardoor de koekvorm ontstaat. Doordat de tempeh geblancheerd is, kun je deze bijzondere sojakoek dus langer bewaren.

Maar saté van tempeh werd het niet, want daarvoor wilde ik het eigenlijk marineren. Voordat je dat doet, kun je tempeh het best eerst stomen – dat had ik al wel uitgezocht- om de marinade beter op te nemen. Maar mijn maag knorde. Eerst stomen en dan marineren zou te lang duren. Een broodje tempeh met kousenband, dat werd het.

  • 3 el arachideolie
  • 400 gr tempeh, in plakken en vervolgens in repen gesneden
  • 3 tn knoflook, fijngesnipperd of geperst
  • 2 el sambal oelek
  • 4 el kecap manis (Bango)
  • 1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 4 ons kousenband (uit de diepvries)
  • zwarte peper
  • 4 kleine platbroodjes

Ontdooi de kousenband en laat deze goed uitlekken.

Verhit de olie in een hapjespan en bak de tempeh daarin totdat deze een kleur heeft.

Voeg de knoflook en de sambal toe en laat deze een paar minuten onder roeren meebakken.

Voeg de ketjap toe, roer goed door en laat de tempeh 5 minuten sudderen.

Verhit intussen in een tweede pan een eetlepel olie en fruit de ui glazig. Voeg daarna de uitgelekte kousenband toe, geef een paar draaien aan de pepermolen en bak de kousenband onder middelhoog vuur een paar minuten.

Maak de platbroodjes warm.

Beleg elk broodje met een schep tempeh en vervolgens een royale schep kousenband. En serveer!

Eerlijk is eerlijk, het was gewoon lekker. Nu nog een keer saté maken.

 

 

2 gedachten over “Broodje Tempeh met Kousenband

  1. Tempeh kan heerlijk zijn, mits goed klaargemaakt, dat klopt als een bus! Dit recept is eenvoudig maar klinkt erg lekker. Ik maak af en toe tempeh pedis – een flinke bak vol – die ik invries. Daar kan ik kan porties van nemen voor over mijn bami, in een broodje, bij de gado gado….. etc. Leuk receptje weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *