
Brosse koekjes van geroosterde havermoutvlokken
Wat doe je als je teveel havermoutvlokken in voorraad hebt (gekregen). Opeten dus. Op allerlei manieren.
Zelfs koekjes is dan één van die manieren.
Vaak worden aan havermoutkoekjes nog andere ingrediënten toegevoegd zoals banaan, chocola, siroop, kruiden of rozijnen.
Als je de havermoutvlokken eerst roostert dan krijgen de koekjes een nootachtige smaak. Verdere toevoegingen zijn niet nodig.
Nog niet opeten (voor 9 koekjes)
- 100 gram havermoutvlokken
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram bloem (om alles bijeen te houden)
- 60 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
Aan het werk
Laat de roomboter zacht worden.
Hoe ver je wilt gaan met roosteren ligt aan hoe lekker je licht of juist wat langer geroosterde havermoutvlokken vindt. Een paar minuten is genoeg. De havermoutvlokken zijn dan nog licht bruin. Je kunt ook langer doorgaan tot ze een donkerder kleur hebben. Zolang er niets zwart is en als je wel houdt wel van die typische smaak, gewoon bakken die vlokken.
Start je met hele havermout, vijzel ze dan wat kleiner. Neem een grote koekenpan en laat deze heet worden. Geen boter gebruiken. Rooster de havermoutvlokken op halfhoog vuur. Dat zal ongeveer 2 à 3 minuten duren. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Op een bepaald moment zie je een omslagpunt waarna de havermoutvlokken sneller bruin worden. Op tijd stoppen. Spreid de havermoutvlokken uit op een groot bord om ze af te laten koelen.
Zeef de bloem boven een kom en meng er de bakpoeder doorheen.
Kneed de boter erdoorheen tot het een egale massa is.
Voeg de afgekoelde havermoutvlokken toe en meng ze goed. Meng er daarna de suiker doorheen.
Kluts het ei los en meng het daarna goed door het havermoutvlokkenmengsel. Eén ei is precies voldoende om een deegbal te maken.
Laat de deegbal afgedekt in de koelkast wat opstijven terwijl de oven voorverwarmt.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
Bebloem een werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van een centimeter. Neem een koekjessteker met een diameter van 7 centimeter. De gebakken koekjes worden door het uitlopen in de oven dan ongeveer 8 centimeter breed. Je kunt ook stukjes van de deegbal afscheuren en plat drukken op de bakplaat. Dit laatste geeft zeker minder rommel in je keuken.
Bak de koekjes in de oven voor 18 minuten. Als bonus gaat zich een lekkere geur verspreiden.
Uit de oven nog een paar minuten op de bakplaat laten liggen zodat ze iets afkoelen en hard worden. Daarna op een rooster (of bord) helemaal tot kamertemperatuur laten afkoelen.
Resultaat
Lekkere brosse koekjes van geroosterde havermoutvlokken.